У организацији Еколошког друштва „Пријатељи Чачалице“, Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ и Друштва инжењера и техничара садњом дрвећа, обележен је Светски дан шума, 21. март.  

Простор Пољопривредне школе познат је по лепо негованом парку, а таквих површина требало би у Пожаревцу да буде више, јер је само 7 процената територије Града под шумама. Владимир Петровић, члан Градског већа за урбанизам и заштиту животне средине,  истакао је да Пожаревац, као и други равничарски градови наше земље, спада у категорију са малим процентом шума.

– Град управо израђује пројекат  озелењавања, односно ревитализације постојећег дрвореда у Граду . За израду пројекта предвиђено је око 6 милиона динара који ће обухватити простор Табане и Тулбе, Чачалице и других мањих комплекса по граду који могу да послуже као зелене оазе. Такође, у плану су две – три локације које су предвиђене за парковска зеленила.

Драгиша Марјановић, председник Еколошког друштва „Пријатељи Чачалице“ истакао је да су акцијом садње дрвећа хтели да подстакну свест људи да саде, чувају и подижу шуме.

-Ми се боримо да заштитимо шуме, да поред садње, одржавања  и подизања нових шума, бринемо о њима, јер на тај начин бринемо и о здрављу људи, рекао је Марјановић.

Рајко Благојевић управник Економије, координатор практичне наставе у Пољопривредној школи са Домом ученика „Соња Маринковић“ говорио је о значају шума за опстанак човечанства и  истакао  да се овај дан обележава акцијама које се спроводе у циљу промовисања свести о значају шумског покривача, пружањем информација о заштити и производњи садница и пошумљавању. Пољопривредна школа поседује парк  у којем се налазе многе врсте дрвећа и украсног шибља, а сами ученици учествују у њиховој садњи и негују их  током свог школовања.  Ове године као резултат успешне сарадње између Пољопривредне школе са Домом ученика „Соња Маринковић“ и Јавног предузећа „Србија шуме“ посађено је 40 садница, а добијене су и младе саднице које ће ученици неговати  кроз расадничку производњу.

                                                                                                                                                                                И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content