Постројавањем јединица и дефилеом припадника Центра за обуку копнене војске у  Касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу, обележен је 16. новембар, Дан Центра за обуку копнене војске.

Свечаности су присуствовали помоћник команданта Команде за обуку за операције пуковник Милован Васић, градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Скупштине Града Предраг Мијатовић, представници општина са територије Гарнизона Пожаревац, бивши команданти Центра, пензионисани припадници Војске и резервни официри, представници Браничевске епархије, МУП-а, судства, директори школа, јавних и приватних предузећа, ученици основних и средњих школа.

Обраћање команданта Центра пуковника Душка Јовића

Командант Центра, пуковник Душко Јовић је истакао да се овај празник обележава у знак сећања на Колубарску битку која је чувена по херојству, родољубљу и умећу ратовања, а изучава се на највишим школама ратне вештине.

 -Како бисмо разумели туђу историју и културу морамо да ценимо и поштујемо своју. Српски војници увек су били богати чашћу, патриотизмом и непоколебљивим моралом. У периоду између два празника, у условина отежаним коронавирусом, реализовали смо све постављене задатке, квалитетно, дисциплиновано и одговорно. Обучили смо преко 1.200 војника на служењу војног рока, професионалних војника, полазника разних курсева и лица из резервног састава. Изведена су 252 гађања и вежби са бојним минско – експлозивним средствима са 2.317 извршилаца. Захваљујући стручном  и мотивисаном кадру Центра чија је основна функција реализација индивидуалне специјалистичке обуке, кроз оспособљавање свих категорија кадра, дат је велики допринос квалитетној обучености свих јединица Војске Србије. Реновирањем објеката за становање и непокретности за обуку унапредили смо услове за живот и рад и материјалну базу обуке у јединици. Највећу вредност наше јединице ипак представља њен људски потенцијал, а постигнути резултати доказ су нашег опредељења, јединства, хомогености и високе патриотске свести. У периоду који је пред нама, тежиште нашег рада биће усмерено ка унапређењу услова живота и рада у јединици, бризи о људима и сталном усавршавању ради достизања постављених стандарда, казао је пуковник Јовић.

Уручење признања

 У наставку свечаности помоћник команданта Команде за обуку за операције пуковник Милован Васић уручио је награде официрима, подофицирима и професионалним војницима који су остварили запажене резулатате у протеклом периоду, док је командант Центра пуковник Душко Јовић уручио плакете за успешну сарадњу председнику Општине Велико Градиште Драгану Милићу, председнику Градске општине Костолац Серџу Крстаноском, директору Водопривреде Пожаревац Ненаду Милановићу  и директорки Центра за културу Пожаревац Галини Павленко Перић. Захвалница је уручена представнику Центра Министарства одбране Пожаревац – општинске канцеларије Петровац на Млави Саши Ступаревићу.

Присутни су имали прилику да се у оквиру тактичко – техничког збора упознају са делом опреме и наоружања и оспособљеношћу припадника пожаревачког Центра за обуку копнене војске. У културно – уметничком програму наступили су представници Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ и ГАНИП.

Тактичко – технички збор

                                                                                                Текст: Д. Динић

                                                                                                Фото: В. Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content