У градовима и општинама широм Србије обележен је 15. фебруар, Дан државности.

Тога дана, 1804. године је на збору у Орашцу подигнут Први српски устанак, док је у Крагујевцу, 1835. године, издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав.

Петнаести фебруар сматра се најважнијим датумом у политичком, културном и историјском календару Србије.

У Пожаревцу, Дан државности обележен је свечаном академијом у салонима градског здања и полагањем венаца у Градском парку, крај спомен обележја Милошу Обреновићу.

Градоначелник Бане Спасовић је обраћајући се просутнима у градском здању, истакао да су многобројне борбе током стварања српске државе, битке које су доносиле поразе и победе, Косовски бој и неколико векова под турском окупацијом, затим балкански ратови, Први и Други светски рат, као и ратови деведесетих година и напад НАТО алијансе, само делић онога што је Србија претурила преко својих леђа.

-Данас, када је Србија сваким даном све усправнија, мислим, драги моји пријатељи, да је дошло време да ми њој помогнемо. Мислим да је време да јој помогнемо тиме што ћемо јој се одужити за све оне тешке године када је хранила наше претке, тако што је нећемо напустити сада када се опоравља, Последњих неколико година дошли смо до тога да останак у Србији више није ствар жртвовања бољег живота, већ ствар стрпљења да бољи живот дође, рекао је између осталог Спасовић.

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content