Дан победе над фашизмом у Другом светском рату – 9. мај и 73. годишњицу од коначног слома и пада немачког Трећег рајха, Пожаревљани су обележили пријемом у Градском здању, полагањем венаца на Спомен костурницу палим борцима Црвене армије и Споменик стрељаним родољубима. Бројне госте међу којима и представнике амбасаде Руске Федерације, Белорусије и Украјине, угостили су градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и председник Скупштине града Бојан Илић са својим сарадницима.


Међу званицама били су Иван Старостин, први секретар у Абасади Руске Федерације, Андреј Ивасишин, први секретар у Амбасади Украјине, Виктор Чикилевски, први секретар у Амбасади Белорусије, Александар Ђокић, начелник Браничевског управног округа, представниц војске, полиције, цркве, судства, борачких организација, чланови Градског већа, одборници, директори јавних предузећа и установа.

           Обраћајући се присутнима, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је нагласио да је велика част и привилегија садашњих генерација у Србији што могу уздигнуте главе прослављати 9. мај – Дан победе нада фашизмом у Другом светском рату.

           -На ту прославу као Срби имамо право, јер су се за то славље наши преци крваво борили и велике жртве дали. Када помињем жртве не говорим само о животима које су наши преци изгубили бранећи Србију, али и Европу. Ту мислим и на тугу и патњу које су смрт и ратно разарање донели њиховим породицама, као и тешке дане за државу која је изгубила близу милион својих људи, казао је између осталог Спасовић.

           Након свечаности у Градском здању, у Спомен парку „Чачалица“ на спомен обележја Црвеноармејцима и стрељаним родуљубима у Другом светском рату, положиле су венце делегације амбасада Руске Федерације, Белорусије, Украјине, Браничевског управног округа, Града Пожаревца, Градске општине Костолац, Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а, СУБНОР-а, Удружења потомака ратника 1912 – 1920. Пожаревац, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године Пожаревац, Удружења ратних ветерана, инвалида и породица погинулих бораца Пожаревац, Удружења војних пензионера, Градски одбор СНС и Градски одбор СПС.

                                                                                         Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content