Поводом 23. априла, Дана Војске Србије, у Касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу одржана је свечаност којој су присуствовали помоћник команданта Команде за обуку за подршку пуковник Славен Бошковић, начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић, заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић, представници локалних самоуправа из Браничевског, Подунавског и Поморавског округа, претходни команданти Центра за обуку копнене војске, пензионисани припадници Војске Србије, резервни официри, представници Епархије браничевске, МУП-а, судства, директори школа, јавних и приватних предузећа и установа, удружења бораца, предшколци, ученици основних и средњих школа…

            Након постројавања јединица, присутнима се обратио командант Центра за обуку копнене војске у Пожаревцу, пуковник Милован Васић истакавши да припадници Војске Србије обележавају 23. април у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је завршен победом и који је, заједно са Првим српским устанком означио прекретницу у стварању модерне српске државе.

            -Стварањем модерне државе у два устанка и њеном одбраном у бројним ратовима, учвршћена је веза између државног и војног организовања. Без државе не би било ни војске, а без војске држава не би опстала. Тако је и данас, држава брине о својој војсци, а војска чува своју државу и спремна је да брани безбедност свих грађана Србије. Да бисмо знали куда идемо, морамо да знамо ко смо и одакле потичемо. Развој српске војске кроз историју у великој мери одређује путеве које бирамо за нашу будућност. У том смислу, неговање традиције веома је важно за Војску Србије. Наша војска настала је из устаничких чета, дакле из народа који се латио оружја да би изборио своју слободу. Ту леже корени дубоке повезаности народа и војске. Војска Србије негује ову суштинску везу, тако да и у условима професионализације остаје привржена грађанима и помаже им кад год је то потребно, нагласио је пуковник Милован Васић.

            У времену између два празника припадници Центра реализовали су све постављене задатке, квалитетно, дисциплиновано и одговорно. Обучено је више од 1.500 војника, професионалних војника, подофицира и лица из резервног састава. Реализовано је 26 курсева, успешно изведено више од 500 гађања и вежби са бојевим минско – експлозивним средствима са преко 5.400 извршилаца. Реновирањем објеката за становање, војничког ресторана и уградњом видео надзора у касарни, унапређени су услови за живот и рад војника.

            -Највећу вредност наше јединице ипак представља њен људски потенцијал, а постигнути резултати доказ су нашег опредељења, јединства, хомогености и високе патриотске свести. И у наредном периоду тежиште нашег рада биће усмерено ка бризи о људима и сталном усавршавању ради достизања постављених стандарда, закључио је пуковник Васић.

            Овом приликом један број војних лица унапређен је у више чинове. Ученица Медицинске школе Драгана Николић прочитала је свој литерарни рад на тему „Српски војник“, а уметнички програм извели су ученици Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ Кристина Милосављевић и  Хелена Хенц, уз пратњу Јована Ђокића. У наставку свечаности организован је тактичко – технички збор наоружања и војне опреме.

Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content