Поводом 7. новембра, Дана заштите од пожара, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и председник Скупштине града Бојан Илић са сарадницима приредили су пријем за припаднике  пожаревачке Ватрогасно – спасилачке јединице.

            Честитајући празник, градоначелник Спасовић се захвалио ватрогасцима за све спашене животе и сачуване материјане ствари током ватрених стихија и других елементарних непогода, подсетивши да је Дан заштите од пожара установљен 7. новембра 1834. године када је министар унутрашњих послова Ђорђе Протић испуњавајући налог кнеза Милоша Обреновића, сачинио и потписао „Уредбу о гашењу пожара“, која представља основу за развој правне регулативе у области заштите од пожара и формирања ватрогасно – спасилачких јединица.

            -Ово је још један доказ величине и визије овог владара који је и те како везан за наш град, као и његовог темељног приступа изградњи модерне српске државе, па и у овој области. Сведоци смо, нарочито у претходним недељама, чињенице колико је ваш позив тежак и одговоран, али и колико отежан захваљујући немару појединаца. Толики степен неодговорности код људи који пале биљне остатке на пољима одавно нисам видео и мишљења сам да би држава у овој области морала да увелико пооштри казнену политику. Ипак, оно што налазим као поражавајуће је да је један број суграђана замерио нашим ватрогасцима на брзини гашења ових пожара на њивама, не поштујући и не уважавајући велику жртву и тешку ситуацију у којој се налазе. Истина је да је количина храбрости и пожртвовања ових људи високо изнад нивоа опремљености и висине њиховог личног дохотка, нарочито ако узмемо у обзир да се за ватрогасце каже да им је посао „да иду тамо одакле сви беже“. Не желећи да бежимо од ове истине и да изговоре тражимо у ненадлежности, ова локална самоуправа ће ићи у сусрет проблемима тако што ће помагати у њиховом решавању, нагласио је Спасовић.

            Он је најавио да ће специјализовано возило ускоро добити и Ватрогасно – спасилачка јединица и то ће бити допринос локалне самоуправе побољашњу услова рада ове јединице.

            Начелник Сектора за ванредне ситуације Града Пожаревца др Горан Ђорђевић је истакао да је ова година била изузетно тешка за Службу заштите од пожара и да су имали низ догађаја у којима су уложили огромне напоре.

            -Имали смо две велике бујичне поплаве у општинама Жагубица и Петровац, где смо морали да уложимо велике напоре и поред велике материјалне штете успели смо да спасимо доста тога и што је још важније није било људских жртава. Сведоци смо све учесталијих појава спаљивања жетвених остатака на отвореном простору, а ту су и друге тешке ситуације попут интервенције са опасним материјама, пожар на нафтним бушотинама… Све је то изискивало доста труда и ангажовања ове службе. Зато су људи који се баве овим послом велики и хумани и врло често стављају и свој живот на коцку да би некоме помогли, казао је Ђорђевић.

            Он је нагласио да су у скупштинској процедури два нова закона, Закон о смањењу ризика и управљању ванредним ситуацијама и Закон о добровољним ватрогасцима. Већи део тих закона дају приоритет превентиви и у том делу и локалне самоуправе ће имати већу улогу. Врло битно је да ће убудуће и добровољне ватрогасне јединице бити укључене у гашење пожара и санацији одређених догађаја.

            Пријему су присуствовали начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић, начелник Полицијске управе Пожаревац Срђан Лазић, заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић, начелник Градске управе Александар Симоновић, заменик председника Скупштине града Милић Јовановић, чланови Градског већа.

                                                                                                                        Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content