Светски дан Белог штапа обележава се 15. октобра, почевши од 1964. година, а на овај дан обележавају се достигнућа људи који су слепи или имају ослабљен вид, као и симбол независности слепих особа, бели штап.

Тим поводом чланови Међуопштинске организације слепих и слабовидих Пожаревац прошетали су централним градским улицама, са циљем скретања пажње јавности на приступачност, односно неприступачност животног окружења слепима и слабовидима који живе у нашем граду. Касније је у просторијама Удружења одржана презентација самосталног кретања и писања Брајевим писмом.

-Бели штап поред тога што је помоћ слепим лицима у свакодневном кретању, представља њихову храброст, самосталност и способност да се самостално крећу. Зато је неопходно да им пружимо сваку помоћ која је могућа и погнемо им да се самостално крећу. Великих проблема имају и приликом потписивања докумената, школовања, запошљавања, са недостатком неопходних помагала. Позивамо целокупну јавност да схвати, испоштује ову популацију и прихвати их на основу њихових способности којих је много, казала је секретар Међуопштинске организације слепих и слабовидих Милана Шестан.

Потпредседница Удружења Александра Маринковић истиче да је неопходно радити на запошљавању слепих и слабовидих особа јер је то једини начин да се побошља њихов социјални статус у друштву.

-Инклузивно образовање такође пружа још боље прилике за оспособљавање слепих и слабовидих људи, како би касније могли да се запосле и привређују, казалала је Маринковић.

Александра Маринковић, Дејан Крстић и Милана Шестан

Члан Градског већа Дејан Крстић наглашава да локална самоуправа издваја значајна средства за помоћ удружењима која се баве особама са инвалидитетом и сваке године спроводе се заједничке активности које имају за циљ да се реше поједини проблеми и олакша живот овим људима.

                                                                                                                                               Д.Динић

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content