2019-12-01T22:38:57+01:00 1. децембра, 2019. 21:36 |

У Пожаревцу обележен Светски дан борбе против сиде

Дељењем  здравствено – васпитног материјала и мини квизом за суграђане, Омладина ЈАЗАС-а и Завод за јавно здравље Пожаревац, на Старом корзоу и у Стоп шопу, обележили су 1. децембар, Светски дан борбе против сиде.

Слоган овогодишње кампање је „ Друштво доприноси напретку“, а циљ  промоција тестирања, у циљу откривања и лечења ХИВ инфекције, смањење преношења ХИВ вируса и смртног исхода.

Докторка Цвија Стојановић из ЗЗЈЗ Пожаревац истиче да је циљ акције да се што већи број младих тестира. Она је изнела статистичке податке:

– У  Србији је од 1985. године,  регистровано  4 027 ХИВ позитивних лица, од којих су 2022 лица оболела од сиде, а умрло је 1150 особа. У Браничевском округу, од 1987. године, када је први пут регистрована особа заражена овим вирусом, па све до новембра ове године, пријављена су 52 случаја, а умрло је 26 особа.  У Подунавском округу у истом периоду говоримо о 62 особе, а две трећине регистрованих је умрло. Само у овој години у Браничевском округу регистрована су три нова случаја, а  у Подунавском пет, напоменула је др Стојановић.

Тестирање на ХИВ је бесплатно, анонимно, добровољно и поверљиво. Тест се може урадити у Заводу за јавно здравље Пожаревац сваког четвртка од 9 до 14 сати.

Зоран Јовић, председник Омладине ЈАЗАС-а Пожаревац, позвао је суграђане, пре свега младе, који су имали незаштићен сексуални однос или контакт са туђом крвљу, да се обавезно тестирају како би сазнали свој ХИВ статус.

-Циљ је да до 2030. године 90 процената ХИВ позитивних зна свој статус и прима терапију, како би свели на минимални број вирусних партикула у крви, рекао је Јовић додавши да ће у току овог месеца у граду бити постављено  медицинско возило за бесплатно, добровољно, тестирање .

Вршњачки едукатори који су завршили обуку кроз пројекат „Коцка здравља“, који је финансирао Град, реализоваће током децембра радионице у основним школама, на којима ће ученицима седмог разреда говорити о превенцији ХИВ-а и полно преносивим инфекцијама,а биће речи и о очувању репродуктивног здравља.

Такође, у току децембра, организоваће се трибине у Пожаревцу, Кучеву и Петровцу на Млави.

                                                                                         И.Р.