2019-09-30T14:08:42+02:00 30. септембра, 2019. 14:04 |

У ПОЖАРЕВЦУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СРЦА : Буди херој свога срца

Светски дан срца, 29. септембар, обележен је акцијом за здравље,  у пожаревачком градском парку, под слоганом „Буди херој свога срца“, а у организацији  Црвеног крста Пожаревац, Градске управе, Завода за јавно здравље, Патронажне служба Дома здравља и Основне школе„ Доситеј Обрадовић“.

Овогодишња активност има за циљ да позове  људе из различитих области живота да дају пример другима. Ови хероји свакодневнице  обавезали су се да ће се здраво хранити, имати редовну физичку активност,  одбацити пушачке навике  и помоћи другима да престану са овом лошом навиком.

Градоначелник Пожаревца  Бане Спасовић истиче да локална самоуправа, Град Пожаревац и Србија  подржавају све акције које се тичу здравих стилова живота.

-Сви знамо да пороци лоше утичу на здравље и шаљемо јасну поруку да смо против тога, јер порочни људи не  угрожавају само себе, већ и оне у својој околини. Статистика показујује да кардиовакуларне болести у Србији однесу највише живота. Зато апелујем на родитеље да своју децу од малих ногу уче  здравом животу и  упућују на бављење спортом, рекао је Спасовић.

Секретар Црвеног крста Пожаревац Саша Обрадовић, истакао је да обележавање овог дана има за циљ да јавности укаже на болести срца и крвних судова, водећих узрочника смрти људи у свету.

-Годишње од болести срца и крвних судова умре око 18 милиона људи, а процењује се да ће се 2030. године тај број повећати на 23 милиона. Светска здравствена организација указује на то да 85 процената превремених смртних исхода може бити спречено  превенцијом и контролом. Три су основна фактора која утичу на болести срца и крвних судова: пушење, неправилна исхрана и физичка активност. Сви ми можемо постати „хероји својих срца“ дајући обећање првенствено себи, својој породици, пријатељима. Врло мало је потребно да се промени стил живота, пре свега оставе цигарете, уведе правилна исхрана и буде свакодневно физички активан, рекао је Обрадовић.

Др Цвија Стојановић рекла је да ЗЗЈЗ Пожаревац редовно ради анализу здравственог стања становништва Браничевског и Подунавског округа.

– Статистика из 2018. године говори да су на територији  браничевског округа болести система крвотока на првом месту када говоримо о смртности. У нашем округу је прошле године од ових болести умрло 1836 лица, што чини 57, 8 посто узрока свих смрти. Такође на нивоу примарне здравствене заштите, болести система крвотока су на другом месту, после болести система за дисање. Када говоримо о болничком лечењу, ове болести су на првом месту као разлог хоспитализације. Нажалост све је више младих људи који болују од ових болести, истиче др Стојановић.

И.Р.