У Србији се обележавају 24 године од почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију. У Пожаревцу је свештенство Саборне цркве служило помен крај Споменика Слобода. Потом су погинулима у оружаним сукобима 1991 – 1992. године и страдалима у бомбардовању 1999. године, пошту одале делегације породица палих бораца, Града Пожаревца, Градске општине Костолац, Браничевског управног округа, Гарнизона Војске Србије у Пожаревцу, Полицијске управе Пожаревац, СУБНОР-а, Удружења потомака ратника 1912 – 1920. године Пожаревац, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, Удружења војних пензионера, Удружења ратних ветерана Пожаревац, градских одбора СНС, СПС, Доста је било и Покрета Влаха Србије.

                                                                       СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ И ЖРТВЕ

Уочи церемоније полагања венаца, одржан је свечани пријем у згради Начелства на коме се обратио градоначелник Пожаревца Саша Павловић. Он је нагласио да је повод окупљања евоцирање успомене на храбре људе који су изгубили животе бранећи своју отаџбину током 78 дана бесомучног бомбардовања.

Са свечаног пријема у згради Начелства

-Памтимо сваки од тих 78 дана и памтимо све оне који су том приликом изгубили своје животе. Они који су касније рођени у Србији, могу само по нашим сећањима и догађајима попут овога покушати да разумеју величину те неправде и пораза међународног права. Не желимо да наше будуће генерације научимо да потомке оних који су то учинили мрзе. Напротив, желимо их охрабрити да воле, неизмерно воле своју Србију, како би је учинили још јачом и како јој се тако нешто никада не би поновило. Утеха за све вас који сте током та два и више крвава месеца изгубили своје ближње тешко се проналази, па чак и после толико времена. Они би данас заснивали или проширивали своје породице, дружили се са својим пријатељима, и једноставно радовали животу. Уместо тога, тих деветнаесторо младих људи из нашег краја, знајући могућу цену своје одлуке, свесно је одлучило да брани своју земљу. Бранили су не само своју земљу и у њој своје породице и сународнике, већ и правду. Сећајући се ових хероја, не треба да бринемо да ли ће то време правде и истине коначно доћи. Историја нас учи да се тај моменат увек догоди сваком народу и једина је разлика да ли тај моменат истине дочекујете погнуте или подигнуте главе. Наш моменат доласка правде биће испуњен поносом, управо због њихове несебичне жртве принете Србији, рекао је Павловић.

У културно – уметничком делу програма наступио је Градски женски хор „Барили“.

Породице палих бораца

НАТО агресија трајала је 78 дана. Одлука о нападу је донета без одобрења Савета безбедности Уједињених нација, а наредбу тадашњег команданта савезничких снага генералу Веслију Кларку издао је генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана. Непосредан повод за спровођење НАТО агресије била су дешавања у Рачку и одбијање југословенске делегације да потпише Споразум из Рамбујеа. Током једанаестонедељне војне акције, у периоду од 24. марта до 10. јуна 1999. године, оштећени су привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Коначан број страдалих званично није усаглашен. Према неким проценама, погинуло је између 1.200 и 3.000 људи.

Испред локалне самоуправе венац су положили Саша Павловић и Предраг Мијатовић
Пошту страдалима одали Серџо Крстаноски и Милена Церовшек испред Градске општине Костолац
Делегација Гарнизона Војске Србије у Пожаревцу

                                                                          Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content