Наступ ученица Музичке школе “Стеван Мокрањац

Активности Kола српских сестара оставило је дубок траг у историји Пожаревца. Многобројне су добротворне акције које је организовало ово Удружење у циљу пружања помоћи сународницима, посебно током Првог светског рата. Чланице Кола помагале су пацијенте у војним болницама и штићенике домова за ратну сирочад, а организовале су и добротворне концерте и приредбе са којих су прикупљена средства усмеравале за помоћ социјално угроженом становништву.

Чланице су познате и као незаменљиве у пружању помоћи старима и немоћнима, сиромашним а одличним одличним ученицима основних и средњих школа, породицама са троје и више деце, малишанима и младима смештеним у хранитељским породицама, деци без родитељског старања, најмађима на Kосову и Метохији… Сарађују са црквом, Центром за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, вртићима, здравственим установама…

Председница Кола српских сестара “Босиљка Боса Павловић” Јасмина Живковић

Удружење, које од прошле године носи назив своје прве председнице Босиљке Босе Павловић, своју хуманост исказује и организовањем манифестације као што су „Стишка посна трпеза“ и „Светосавски бал“. Средствима прикупљеним на овим скуповима, удружење помаже своје штићенике.

Традиција организовања Светосавског бала у Пожаревцу дуга је 28 година.

У споју духа и традиције, жеља организатора је неговање доброчинства у нашем народу прикупљањем добровољног прилога за оне којима је то потребно. Куповином карте, сваки гост постаје доброчинитељ и чувар Светосавља.

Поред чланица Кола, у организацији добротворне вечери у Ресторану „Витез“ учествовала су и бројна пожаревачка удружења, друштва и организације: Културно – просветна заједница, Ротари клуб „Виминацијум“, Удружење ратних ветерана, Удружење потомака ратника 1912 – 1920, Удружење војних пензионера, Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918, Српско – руско братство „Александар Невски”, Удружење грађана Српско – руског пријатељства за Браничевски округ „Анђели“ и Свесрпски козачки савез. Светосавски бал је и ове године одржан уз благослов епископа браничевског др Игнатија Мидића и Српске православне цркве у Пожаревцу.

Протојереј Предраг Радаковић

Након интонирања Химне Светом Сави у извођењу ученица Музичке школе „Стеван Мокрањац“, гостима се обратио протојереј Предраг Радаковић, који се, честитајући празник српског просветитеља Светог Саве, захвалио чланицама Кола српских сестара на сарадњи.
Он је подсетио да чланице овог удружења годинама уназад несебично помажу и учествују у хуманитарним активностима Цркве Свете Петке, а уједно су и сваке године колачари црквене славе Свете Петке.
Коло Српских сестара у Пожаревцу ове године прославља 115 година од оснивања.

Председница Јасмина Живковић захвалила се свим добротворима и суорганизаторима Светосавског бала, који су омогућили да се новчано помогну две социјално угрожене породице са територије Пожаревца.

Споменимо и то да од 2008. Пододбор у Пожаревцу, сваке прве суботе божићног поста, организује донаторску „Стишку посну трпезу“. Прошле године, ова манифестација окупила је 20 удружења из три округа. Свако ко је купио улазницу за овај догађај, уједно је постао добротвор удружења. Новчани прилог искоришћен је за куповину божићних поклон пакета.

У програму овогодињег Светосавског бала, поред ученица Музичке школе „Стеван Мокрањац“ наступили су и чланови Балетског студија „Амадеус“ и Плесног клуба „Болеро“, као и Слободан Јанковић и Драган Николић. Присутне је забављала група „Time out“, гост вечери био је Ренато Хенц.

Захвалност за дугогодишњу сарадњу

Јасмина Живковић, председница пожаревачког Kола српских сестара „Босиљка Боса Павловић“, у знак захвалности за дугогодишњу сарадњу, уручила је повеље Дубравки Дружијанић Томић и Маји Скедеровић Бонић.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content