У хангару Сточне пијаце у Пожаревцу, у дане 59 –их „Љубичевских коњичких игара“ приређена је 41. Међународна изложба ситних животиња „Љубимац“. Велики број посетилаца и љубитеља ситних и украсних животиња, украсног биља као и пратеће дрвене украсне галантерије, имало је прилику да види преко 1.200 експоната, а сама манифестација окупила је више од 120 излагача из Србије и земаља у окружењу. Такође, овом приликом изложени су голубови који су учествовали на ревији „Летимо за Пожаревац“, као и јато голубова „белих писмоноша“ Града Пожаревца.

Славиша Алексић отвара изложбу

                                                       ЗАЉУБЉЕНИЦИ У ПРИРОДУ И ЖИВОТИЊЕ

Друштво „Љубимац“ се и овај пут показало као сјајан организатор и домаћин једног великог пројекта у чијој основи је равноправан однос човека и природе. Пожаревац у овом периоду, традиционално постаје стециште заљубљеника у природу и животиње. Основе да се идеја ове међународне манифестације „прими“ на овим просторима треба тражити, пре свега, у несебичној активности појединаца који су дали значајан допринос развоју овог удружења.

Свечаном чину отварања, у суботу, 3. септембра, претходио је фолклорни програм чланова КУД-а „Миодраг Миљковић Мидга“ из Ћириковца и малишана Предшколске установе „Љубица Вребалов“.

Отварајући овогодишњу изложбу, заменик градоначелника Пожаревца Славиша Алексић је подсетио да се ради о најстаријој и најмасовнијој пратећој манифестацији Љубичевских коњичких игара, која несумњиво даје посебан значај не само такмичарском, спортском и туристичком духу Пожаревца, већ и подстрек да се посетиоци нашег града осећају пријатно и добродошло у средину која им широм отвара своје срце.

Из програма

-Осећам обавезу да вам пренесем захвалност свих грађана Пожаревца на великим напорима и ангажовању, да се једна оваква манифестација припреми и изведе квалитетно. Слободан сам да кажем да је ова манифестација по свом карактеру, особеностима и још по много чему јединствена на нашем поднебљу. Репутација овог догађаја, као и њена мисија и визија су гаранција да ће се ова манифестација одржавати и убудуће, у још бољем амбијенту и са још већим бројем учесника, казао је Алексић.

Част да међу првима разгледају експонате припала је малишанима вртића „Бамби“, „Пчелица“, „Душко Радовић“, „Лептирић“, ученицима Основне школе „Вук Караџић“, сарадницима Друштва из земље и иностранства.

                                                               НОЋ ЉУБИМЦА

Традиционално, дан уочи свечаног отварања изложбе, у ресторану „Хиподром“ одржано је дружење симболичног назива „Ноћ љубимца“. Излагаче и госте из земље и иностранства, директоре јавних и приватних предузећа, представнике Градске управе овом приликом поздравио је машински инжењер Првослав Мошић, председник Удружења „Љубимац“, док је захвалнице и признања уручио председник Скупштине Љубимца Саша Филиповић.

Специјална признања припала су државном секретару Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Бобану Костићу, народном посланику и потпредседнику Одбора за пољопривреду у Скупштини Србије Родољубу Станимировићу, председнику Задружног савеза Србије Николи Михајловићу и председнику Удружења  сточара Србије за товну јунад „Агропрофит“ Чедомиру Кецеу. Плакете су додељене предузећима „Маркоп“ из Београда и „Минел Еним“ из Смедерева. Освајачима првих места на ревији голубара „Летимо за Пожаревац“, која је одржана на дан градске славе, Бобану Бркићу, Зорану Павловићу и Слободану Мирчићу уручени су пехари.

                                                        РЕВИЈА ДЕЧИЈИХ ЉУБИМАЦА И БЕРЗА

Изложба „Љубимац“ и овог септембра протекла је у знаку деце. Реч је о сада већ традиционалној „Ревији дечијих љубимаца“, на којој су посетиоцима најмлађи представили своје кућне љубимце. Учеснике јединствене српске манифестације поздравио је њен покретач, председник Удружења „Љубимац“ Првослав Мошић, истичући да је циљ усмеравање најмлађих у правцу неговања ситних и украсних животиња, као и очување природе и њених лепота. Своје љубимце представило је више од 200 деце, а  организатори су их даривали медаљама, захвалницама и пригодним поклонима. У име Предшколске установе присутнима се обратила директорка Тања Лончар, захваливши се организаторима, јер како је рекла, овом манифестацијом посебан акценат се ставља на животиње, односно кућне љубимце који су повезани са децом.

Признања за најмлађе учеснике

Овогодишњу изложбу видело је више хиљада посетилаца, како из земље тако и иностранства, док се данас на простору сточне пијаце, приређује највећа берза ситних животиња у Србији.

Организацију 41. Међународне изложбе ситних животиња „Љубимац 2021“ помогли су Град Пожаревац, Туристичка организација Града Пожаревца, предузеће „Премил“, расадник „Лебанац“, док је Земљорадничка задруга „Јединство“ и овај пут уступила изложбени простор.

У обиласку експоната

                                                                                                     Дарко Динић

                                                                                                    Фото: У.Дангубић

Share.

Comments are closed.

Skip to content