У оквиру прославе 15. октобра, Дана ослобођења Града Пожаревца  одржане су 58. Уличне трке  „Grand prix Požarevac 2022“. Генерални покровитељ манифестације био је Град Пожаревац, организатор Српски атлетски савез, суорганизатор Спортски савез Града Пожаревца, док је техничка организација поверена Атлетском клубу „Пожаревац“. Такмичење је одржано у центру града, на кружној траси дугој хиљаду метара уз учешће преко 500 такмичара из Србије, Хрватске, Словеније и Бугарске.

 Отварајући овогодишње трке, градоначелник Пожаревца Саша Павловић је истакао да ће публика имати прилику да по 58. пут одгледа и бодри велике таленте, али и атлетске звезде.

-Желим вам пријатан дан у нашем граду и нека све протекне као што је било и на претходних 57 трка. Наравно, Град је ту увек да подржи атлетику, што смо и нашим делима у последње време и показали, казао је Павловић.

Промотер пожаревачке Уличне трке био је Емир Бекрић, национални рекордер на 400 метара са препонама, вишеструки освајач медаља на Европском и Светском првенству. Он је подсетио да је „српска краљица спортова“ ове године освојила 17 медаља  на разним европским и светским такмичењима.

-Првенствено желим да се захвалим градоначелнику Павловићу који је са Атлетским клубом „Пожаревац“ обезбедио да се ова традиционална манифестација која је феноменална настави. Атлетика јесте краљица спортова, спорт треба да буде саставни део и један начин живота сваке особе. Желим вам пуно успеха и да уживате у овој прелепој манифестацији, рекао је Бекрић.

Члан Градског већа Милан Јовић поручио је да ће Град Пожаревац наставити да подржава спортске догађаје и манифестације које се одржавају у граду, са посебним освртом и акцентом на атлетику.

-Да нам је до атлетике стало, показали смо у претходном периоду изградњом Атлетског стадиона. Тиме смо створили боље услове нашим атлетичарима за одвијање тренинга и припрема за такмичења, рекао је Јовић.

Председник Спортског савеза града Пожаревца Златан Костић  поздравио је све учеснике, пожелео им срећан спортски дан и пуно успеха.

 -У част спортиста који су допринели развоју атлетског спорта у пожаревачком крају, трке у сениорској конкуренцији носе назив „Меморијал Вукашин Вуле  Ивановић“ и „Меморијал Јово Будимир“, а награде најуспешнијима ће предати Вук Ивановић и Ружица Будимир, истакао је Костић.

Међу бројним гостима био је и некадашњи велики тркач на 800 метара Јоже Међимурец, који је десет пута освајао титулу првака Балкана у различитим дисциплинама, два пута шампионат Медитерана и бронзану медаљу на Европском дворанском првенству у Бечу 1970. године.

-Драго ми је што је оволики одазив у Пожаревцу и надам се да ће овакве манифестације стално да се дешавају. Организација такмичења је на врхунском нивоу, свим учесницима бих пожелео добре резултате и да најбољи победе, истакао је Међимурец.

Селектор репрезентације Србије у атлетици Един Зуковић је казао да је град Пожаревац показао да зна лепо да одржава традицију и организује манифестације оваквог типа.

-Сигурно да је важно да атлетика буде на улицама града Пожаревца, као и на Атлетском стадиону и надам се да ће све наредне манифестације ићи у онаквом смеру како је и замишљено. Похвалио бих рад тренера Мирослава Јовановића и Милоша Илића који су стварно после смрти Јова Будимира одржали атлетику у Пожаревцу. Добили сте и шампионку Европског олимпијског фестивала младих Машу Рајић, што је показатељ да се овде изузетно квалитено ради. Наравно, похвалио бих и подршку Града Пожаревца који је показао да му је атлетика као базични спорт изузетно важан, има одличну сарадњу са Српским атлетским савезом и сигурно да ћемо ми бити прави партнери за организацију свих манифестација у наредним годинама и да ћемо као Савез бити подршка Граду Пожаревцу, тренерима и Атлетском клубу „Пожаревац“, закључио је Зуковић.

                                    НАЈБРЖИ ЕЛЗАН БИБИЋ И САИМА МУРИЋ

Титулу најбржег сениора на 3.000 метара понео је Елзан Бибић, а следе Вид Ботолин, Алдин Ћатовић, Урош Гутић и Никола Раичевић. У трци сениорки на 2.000 метара доминацију је наставила Саима Мурић, а за њом кроз циљ су протрчале Катарина Милосављевић, Меира Мехмедовић, Маша Холашек и Наталија Грујић.

Такмичарски дан отпочео је трком најмлађих, предшколаца на 200 метара. Код девојчица тријумфовала је Нађа Мишић, а следе Вера Бојатовић, Нађа Папић, Ања Николић и Андреа Стевић. Код дечака најбржи је био Павле Јанковић, а следе Вељко Љубојевић, Алекса Максић, Данило Матић, Вељко Бабић и Аца Миленковић.

У трци првака, у конкуренцији девојчица најуспешније су биле Тара Живковић, Ангелина Спасић,  Милица Марковска, Ана Црногорац и Сара Јотић. Код дечака најбржи је био Јован Станковић, а следе Вукан Миливојевић, Алекса Јоксимовић, Илија Ивић и Милија Јовановић. У Меморијалној трци „Милена Станојевић“ за ученице другог разреда, победу је однела Тара Јаћимовић, а следе Ирина Алексић, Маша Стојанов Анђела Матић и Неда Поповић. Код дечака прво место освојио је Василије Радисављевић, други је био Лука Јоксимовић, а следе Андрија Крстић, Илија Лукић и Јанко Милошевић. У трци девојчица трећег разреда тријумфовала је Милица Поповић, а следе Марија Максић,  Дана Васић, Неда Козар и Дуња Станојевић. Код дечака најбржи је био Јанко Јецић, а следе Ђорђе Ђурић, Андреј Милошевић, Петар Костадиновић и Илија Костић. У конкуренцији четвртих разреда код девојчица титулу најбрже понела је Катарина Петковић, следе Николина Митрашиновић, Андреа Поповић, Елена Ружић и Наталија Живановић. Код дечака прво место освојио је Јован Живановић, а следе Лазар Поповић, Вељко Чобић,  Илија Илић и Михајло Павловић.

У трци на 600 метара за девојчице петог разреда, победу је однела Сташа Максић, а следе Умеја Богућанин, Мартина Трифуновић, Леонора Крстић и Катарина Петровић. Код дечака тријумфовао је Михаило Јакшић, а следе Јован Ракић, Марко Мићевић, Илија Димитријевић и Павле Стојковић. Шампионску титулу у групи такмичарки шестог разреда освојила је Ксенија Мркела, а следе Петра Василић, Петра Максимовски, Јана Грујић и Селена Кајевић. У конкуренцији дечака на победничком постољу нашли су се Каид Коца, Филип Бојић, Алекса Рајић, Мијат Петровић и Димитрије Ђуровић. У конкуренцији седмих разреда у трци на 800 метара код девојчица прво место освојила је  Ајша Тахировић, друга је била Нада Стојковић, а следе  Ена Младеновић, Анђела Милутиновић и Јована Перић. Код дечака најбржи је био Лазар Цукавац, а следе Петар Брајовић, Реља Илић, Вукашин Стојићевић и Лука Јовановић. У трци девојчица осмог разреда победила је Јана Рајић, а следе Вања Мичевић, Андреа Јецић, Дејана Богдановић. Када су дечаци у питању, најбржи је био Кристијан Стојановић, а следе Стефан Костадиновић, Богдан Трајиловић, Јован Тодоровић и Стефа Грубетић.

Уследила је трка омладинки  у којој је шампионска титула припала Маши Рајић, а следе Лена Малетић, Катарина Рогожарски, Јана Ранђеловић и Александра Арсенијевић. Најбржи омладинац на хиљаду метара био је Самед Хаџић, а следе Мајид Кланџард, Матеја Милићевић, Никола Бундало и Лазар Стојиловић. У трци рекративаца најбоље резултате код мушкараца постигли су Ненад Живановић, Стефан Вукајловић, Владимир Митић, Горан Несторовић и Драшко Милошевић, а код жена Сања Јовановић, Јована Пешић, Наташа Радић, Тања Несторовић и Марија Маринковић.

                                                            Текст: Дарко Динић

                                                            Фото: Владан Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content