Акцијом за здравље, која jе протеклог петка одржана у организацији Завода за јавно здравље Пожаревац уз подршку Службе поливалентне патронаже Дома здравља, Црвеног крста и Здравствене установе „Апотека Пожаревац“, обележен је Међународни дан физичке активности. Грађани су у просторијама пожаревачког Црвеног крста, у оквиру ове активности, могли да проконтролишу крвни притисак и присутво шећера у крви, као и да се посаветују о правилној употреби лекова.

Међународни дан физичке активности, по речима специјалисте социјалне медицине у ЗЗЈЗ др Цвије Стојановић, обележава се како би се целокупној јавности, посебно младима, указало на значај физичке активности у превенцији болести.

-Свако у границама својих могућности, у зависности од година живота и здравственог стања, може свакодневно да упражњава умерену физичку активност. Да ли ће то бити шетња, трчање, вожња бицикла, бављење неким спортом или обављање редовних кућних послова, ствар је избора. Све те активности су добродошле у превенцији, све чешћих кардиоваскуларних болести, односно болести срца и крвних судова, као и шећерне болести. На овај начин регулише се и телесна тежина, физичка активност утиче на превенцију гојазности, а такође доприноси и менталном здрављу. Препорука је да одрасли током седам дана бар 150 минута проведу у умереној физичкој активности или 75 минута у интензивној физичкој активности. Деци се саветују свакодневне умерене до интензивне активности у трајању од 60 минута, која су неопходне за њихов правилан и здрав развој, истакла је др Стојановић, која је указала и на све чешћу појаву гојазности и деформитета кичме код деце, као последице дугог седења испред компјутера и тевезиора.

М. П.        

Share.

Comments are closed.

Skip to content