У присуству председника Србије Александра Вучића, власника компаније Мадерсон Вивека Чанд Сигала, генералнoг менаџерa PKC Србија Ненадa Москићa, министарке привреде Анђелке Атанасковић, градоначелника Пожаревца Саше Павловића и других званичника, компанија PKC Wiring System doo, која је део интернационалне Мадерсон групе, отворила је у Пожаревцу свој трећи погон у Србији.

                                                        ПОСАО ЗА ПРЕКО ХИЉАДУ ЉУДИ

На свечаној церемонији отварања, председник Србије Александар Вучић истакао је да ће у пожаревачкој фабрици бити запослено више од хиљаду радника, као и да очекује долазак других страних инвеститора, али и компанија које сарађују са Мадерсон групом.

Вучић је казао да је Пожаревац увек кроз историју био средиште важних догађаја и да је због производње и трговине привлачио људе са различитих страна света.

-Овде су увек живели вредни и радни људи и добри домаћини. Ипак током 90 – тих и 2000 – тих изгубљено је све што је стечено после Другог светског рата. Једно од наших главних обећања било је да ћемо довести неке од фабрика и у Пожаревац. Међутим, борили смо се неколико година и није нам полазило за руком. Зато сам данас срећан и посебно захвалан Сигалу и Мадерсон групи, што су после Смедерева и Ћуприје изабрали Пожаревац као своју следећу дестинацију, рекао је председник.

Путем субвенција држава ће ову инвестицију помоћи са 4,2 милиона евра, а захтев је да буде запослено више од 900 људи. То ће побољшати живот у Пожаревцу и браничевском округу, додао је Вучић и изразио наду да ће се део људи који је из овог краја отишао у иностранство вратити. Истакао је да је Сигал основао компанију са својом мајком, због чега се зове Мадерсон, 1975. године са свега 14 долара капитала, док данас има годишњи приход од 8 милијарди долара, 300 фабрика у свету и до сада ниједна није затворена.

Председник је навео да је у фабрици у Смедереву запослено више од 3.000 људи, 286 у Ћуприји са тенденцијом повећања на 400 до 500, као и да верује да ће у Пожаревцу посао добити више од хиљаду људи.

-То ће донети не само финансијску ињекцију за становнике Пожаревца, већ и за град и сматрам да је компанија направила добар и паметан потез што је уложила 1,2 милиона евра на уређивање индустријске зоне. Доћи ће и нове фабрике, данас смо разговарали и о пријатељским и другим компанијама са којима сарађује Мадерсон. Радује нас то што се бавимо фабрикама, док се цео свет бави више ратовима и преживљавањем у зимском периоду. Готово нико се не бави улагањима и зато је данас посебан дан и веома сам срећан када присуствујем оваквим догађајима. Верујем да можемо заједнички да обезбедимо и додатна финансијска средства за град Пожаревац, али и за многа околна места, казао је председник.

Он је додао да ће у Пожаревцу бити урађен затворени базен, потпуна реконструкција Опште болнице, али и да ће бити решавани проблеми са водоснабдевањем и пречишћавањем отпадних вода. Председник је истакао да је веома битно да се привлаче нови инвеститори, како би се људи из иностранства почели враћати, јер како је рекао, верујем да можемо да створимо услове да људи у Србији могу лепо да живе, не много лошије него у западној Европи.

-Наша молба је да људи размисле о повратку у Србију, да свој новац и знање уложе у Србију, да помогну својој земљи да још снажније стане на ноге и да обезбедимо добар живот нашој деци, закључио је Вучић.

                                         ВИШЕ ОД 60 МИЛИОНА КВАЛИТЕТНИХ ПРОИЗВОДА

Генерални менаџер PKC Србија Ненад Москић је навео да је корпорација пословање започела у Смедереву пре девет година и да је до сада потпуно развила своје производне капацитете.

-Данас са поносом могу да кажем да смо произвели и испоручили нашим купцима више од 60 милиона квалитетних производа. За досадашње постигнуће које имамо морамо да захвалимо изузетној сарадњи са Владом Србије, представницима локалних и градских управа и понајвише нашим запосленима, који су наш највећи и најдрагоценији ресурс, казао је Москић.

PKC послује у Србији од 2014. године, а Мадерсон група, чији је она део, по речима власника Вивека Чанд Сигала запошљава 168.000 људи у 41 земљи на свих пет континената, а фабрика у Пожаревцу је „најмлађе чедо“ корпорације.

-Све то је могуће захваљујући нашим клијентима и владама земаља у којима послујемо. Захвалан сам локалним самоуправама и градовима у којима Мадерсон послује, Влади Србије и председнику Александру Вучићу на подршци развоју пословања компаније у Србији. Служимо потребама глобалних клијената. Данас имамо овде нашег уваженог купца из Дајмлер камиона. Када производња буде у пуном замаху, надамо се да ћемо имати хиљаду запослених, а данас их је више од 600. Мадерсон у Србији захваљујући квалитетним радницима има добар потенцијал за самоодрживу фабрику, која ће осим основних производа моћи да прави и алате, али и да своје основне производе ради у кооперацији са локалним партнерима, закључио је Сигал.

Свечаности су присуствовали и народни посланици Ана Миљанић, Верољуб Арсић, председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић, директорка РПК Браничевског и Подунавског управног округа Тамара Ивковић, представници локалних самоуправа из браничевског и подунавског округа.

                                                                                                            Текст: Д.Динић

                                                                                                            Фото:В.Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content