2019-05-22T09:03:57+02:00 21. маја, 2019. 12:30 |

У Пожаревцу: Отворено Државно првенство у шаху за слепе и слабовиде

У пожаревачком хотелу „Дунав“ одржава се финале 54. Државног појединачног првенства у шаху за слепе и слабовиде.  До 25. маја у укупно 9 кола за титулу најбољег у Србији бориће се 10 играча, а најуспешнији ће  завредети место у репрезентацији. Организатор такмичења је Национални спортски савез слепих и слабовидих, док техничку подршку пружају Клуб за спорт и рекреацију слепих и слабовидих „Полет“, Међуопштинска организација савеза слепих и слабовидих Пожаревеац, хотел „Дунав“, а покровитељ такмичења је Град Пожаревац.

Такмичење је отворила Ана Миљанић, чланица Градског већа, истакавши да је Граду  изузетна част  одржавање државних првенстава. Она је поменула да се Пожаревац  препоручио као добар домаћин.

Живослав Ивановић, председник Спортског клуба „Полет“ подсетио је да се ово финале у последње четири године одржава у Пожаревцу.

-Десет најбољих шахиста у Србији за ову годину бориће се за титулу првака, од којих ће се у наредном периоду састављати и шаховска репрезентација Србије, рекао је Ивановић.

Божидар Бојковић председник Међуопштинске организације слепих и слабовидих Пожаревац, истакао је да је на недавно одржаном првенству света, четворо шахиста из Србије ушло међу 20 најбољих.

– Желимо да пружимо јасну поруку да су слепи и слабовиди врло способни људи, нагласио  је Бојковић.

Бранислав Шухартовић, испред Шаховског савеза Браничевског округа, рекао је да инклузија у шаху не постоји те да су једна велика породица без обзира на пол, расу, боју коже или хендикеп који свако од нас има. Такмичарима се обратио и успех пожелео и  Петар Врањковић, председник Националног спортског савеза слепих и слабовидих.

И.Р.