Савет за безбедност саобраћаја Града Пожаревца у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије учествује у реализацији прве фазе националног пројекта „Пажљивкова смотра 2023“.

Реч је о школској смотри намењеној деци предшколског узраста и ученицима првог и другог разреда, са циљем унапређења постојећих и стицањем нових знања из безбедности саобраћаја. Деца кроз игру и дружење са својим васпитачицама и учитељицама пролазе тестирање, а након тестирања, координатори пројекта све прикупљене тестове упућују Агенцији за безбедност саобраћаја.

Драган Станојевић Шумар, Јелена Илић, Слободан Јовановић, Ивана Јоксимовић

-Савет за безбедност у саобраћају спроводи активности управо у правцу да се заштите деца на путу до својих школа. Прваци добијају књиге о безбедности у саобраћају како би се едуковали на наједноставнији начин. Такође, ту су и прслуци за боље уочавање учесника у саобраћају. Повреде настале у саобраћајним незгодама чине један од пет најчешћих узрочника смртног страдања деце у свету. Истраживања показују да сваке двадесет и треће секудне погине једна особа у саобраћају, а на свака три минута на путевима широм света једно дете изгуби живот. Неупоредиво већи број њих задобије лакше или теже повреде које их често трајно онеспособе за живот.

Тестирање ученика првог и другог разреда у ОШ “Доситеј Обрадовић”

Због тога је Агенција за безбедност саобраћаја посебну пажњу усмерила на заштиту најмлађих учесника у саобраћају кроз кампању „Пажљивко“, чија су циљна група деца узраста од 0 – 14 година. Током ових активности деца треба да науче основна правила по питању безбедног кретања тротоаром, како се прелази улица, кретање на местима без тротоара, у колони, прелазак улице на пешачким прелазима… У сваком случају највећа одговорност је на родитељима и они би требало да посвете највећу пажњу тој едукацији. Поред родитеља, јако важну улогу у саобраћајном образовању и васпитању деце имају и просветни радници, учитељи и васпитачи, па је једна од активности била дводневни семинар чији је циљ да помогнемо просветним радницима у припреми тема које су важне за рад са децом. То су само неке од активности које смо предузели како би смањили број настрадале деце у саобраћају на нашој територији, нагласио је Драган Станојевић Шумар, заменик председника Савета за безбедност саобраћаја Града Пожаревца.

                                                               УНАПРЕЂЕЊЕ ЗНАЊА О САОБРАЋАЈУ

Од члана Савета за безбедност саобраћаја и координатора пројекта Слободана Јовановића сазнајемо да се пројекат спроводи у четири фазе и да ће се, поред школске, одржати и општинска, регионална и републичка смотра.

-Овај пројекат обухватиће близу 1.950 малишана са територије нашег града, који за циљ има едукацију деце о безбедности саобраћаја, унапређење саобраћајног васпитања, унапређење свести и понашања деце у саобраћају, односно повећање степена безбедности деце у саобраћају. Прошле године на овом такмичењу учествовало је око 35.000 предшколаца и ђака првог и другог разреда основних школа из 40 локалних самоуправа. Кроз реализацију сваке фазе пројекта, деца су показивала завидна знања у познавању правила за безбедно учешће у саобраћају. Сам програм се, поред решавања тестова на школском такмичењу, у наредним фазама састоји из различитих типова игара прилагођених узрасту такмичара. Екипе дају одговоре на питања и тако остварују циљ овог такмичења, а то је унапређење њиховог знања о саобраћају, рекао је Јовановић.

У вртићу “Пчелица”

Уређеност и величина једне заједнице огледа се у њеном односу према најслабијима, а деца су свакако најслабији и најрањивији чланови друштва. С тога је и њихова безбедност велики изазов за све, а посебно за оне којима је то професионални позив.

Саобраћајне незгоде у којима страдају деца један су од највећих изазова са којима се данас суочавају сви који се баве саобраћајем. Нови концепти образовања, техничка и технолошка решења усмерена су ка томе да се деца што боље обуче и привикну на учешће у саобраћају и да се на тај начин смањи ризик од конфликата који могу имати тешке последице. Квалитетно и правовремено саобраћајно образовање и васпитање је сасвим сигурно један од најутицајнијих модела за смањење ризика од страдања деце у саобраћају. Зато је велика пажња посвећена саобраћајном образовању и васпитању, као сегменту образовања у периоду одрастања сваког детета.

                                                                                                              Д. Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content