У присуству представника локалних самоуправа одржана је пета овогодишња седница Савета Браничевског управног округа којом је председавао начелник Александар Ђокић. Теме о којима се дискутовало биле су уобичајене за ово тело.

О епидемиолошкој ситуацији у браничевском округу извештај је поднео епидемиолог Завода за јавно  здравље Пожаревац др Горан Николић. Он је истакао да је ситуација повољна, у септембру у свим општинама бележи се пад броја новооболелих од ковида и тренутно у пожаревачкој и петровачкој болници нема хоспитализованих пацијената. На територији браничевског округа од почетка епидемије укупно је регистровано 49.909 оболелих особа од ковида, у септембру 1.320 и у првих двадесет дана октобра 372 лица.

У наставку седнице начелник Браничевског управног округа је указао на нове могућности повлачења средстава из програма прекограничне сарадње са румунском жупанијом Караш – Северин у оквиру европских ИПА фондова за период до 2027. године.

-Рок за пријављивање пројеката и налажење партнера је 1. фебруар 2023. године, имамо отворене разговоре са партнерима из Румуније, све локалне самоуправе раде на томе и надам се да ће бити реализованих пројеката. Имајући у виду да наше општине имају скромне буџете и нису у стању да обезбеде учешће на нивоу од 15 одсто,  покренућемо иницијативу да тај део финансира држава, казао је Ђокић.

На састанку се разговарало и о проблему управљања отпадом на територији округа. Ђокић је подсетио да ће регионална депонија бити изграђена на територији града Пожаревца и да су предузете све неопходне мере око утврђивања локације и конкурса за избор извођача радова.

                                                                                                                        Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content