На парцели поред постојеће санитарне депоније „Јеремијино поље“, у Пожаревцу су у понедељак, 6. маја, отпочели радови на изградњи трансфер станице и рециклажног центра. Вредност ове инвестиције износи око 200 милиона динара. Пробни рад очекује се у 2020. години, а камен темељац за ово еколошко постројење положили су градоначелник Пожаревца Бане Спасовић и начелник Градске управе Александар Симоновић.
Спасовић је истакао да ће такав тип станице бити један од највећих у Србији. Како је навео, у Центру ће се у складу са Одлуком Владе РС складиштити и рециклирати отпад са територије Града Пожаревца и општина Велико Градиште и Голубац, а потом ће се одлагати на депонију у Лапову.
– Решавамо проблем комуналног отпада, што је изборно обећање Српске напредне странке дато 2016. године, истакао је Спасовић, и додао: – Санитарна депонија „Јеремијино поље“ већ више деценија налази се у великим проблемима. Последњих десетак година Град је добијао само привремене дозволе за њен рад. Такође, дужи временски период отпад из сеоских насеља није одвожен. Споменимо и то да се на територији Града Пожаревца више од милион кубика отпада налази на око 26 дивљих депонија. С тим у вези, ово је велики корак за нашу локалну самоуправу у решавању овог горућег проблема.
Како је најавио, Град ће у наредном периоду осим изградње трансфер станице и рециклажног центра, приступити изради студија за прикупљање отпада и примарно селектовање отпада, као и прикупљање и одвожење отпада из сеоских насеља.
Крајем прошле године на територији Града започето је чишћење дивљих депонија, које ће бити настављено и у наредном периоду. Паралелно са извођењем тих радова, планирани су санација и рекултивација санитарне депоније „Јеремијино поље“.
Спасовић се захвалио тиму Градске управе, који је учинио велике напоре како би се дошло до коначног решења овог проблема.
Дамјан Обућина је у име Архитектонско грађевинског института из Новог Сада, пројектанта рециклажног центра и трансфер станице, истакао да ће се у овом објекту вршити пријем отпада, третман селекције и балирања, складиштење посебних токова отпада и секундарних сировина и на крају претовар отпада из мањих возила у веће камионе и одвожење на депонију у Лапову.
– У овом објекту обрађиваће се комплетан комунални отпад који пристиже на депонију. Осим тога ту ће се обрађивати и такозвани посебан отпад, у који се између осталог убраја и фабрички отпад. Уколико за тим буде потребе, претходна сепарација отпада вршиће се у домаћинствима, према Стратегији управљања отпадом Републике Србије, објаснио је Обућина.

Обрада 115 тона отпада дневно

Капацитет трансфер станице и рециклажног центра је обрада 115 тона смећа дневно, од чега сама линија за сепарацију може обрадити четири тоне на сат, што са осмочасовним радним временом износи 32 тоне дневно. Иначе, хала за сепарацију заузимаће око 900 квадрата, док ће остатак овог комплекса чинити мањи објекти контејнерског типа.
Уколико целокупан посао буде ишао по плану, радови на изградњи трансфер станице и рециклажног центра биће окончани до септембра. За рад на овим пословима, уз адекватну организацију послова, биће ангажовано 20 људи.

Share.

Comments are closed.

Skip to content