У току је прва, од укупно четири фазе санације, ревитализације и рестаурације Музеја културне историје у Немањиној улици у Пожаревцу. Објекат, који је под управом пожаревачког Народног музеја, биће завршен током ове године. Од градоначелника Пожаревца Саше Павловића сазнајемо да је рок за завршетак до краја јуна, а да су радови вредни 22 милиона динара. Сам објекат је назван Музеј културне историје и та намена му ја дата пре више од тридесет година, али до данашњих дана није био у функцији.

-Циљ нам је да након завршетка пројекта ово постане музејски простор, да изложба и поставка у њему осликава типичну пожаревачку породицу из 19. века, са посебним освртом на династију Обреновић. Пројектом је предвиђена реконструкција сутуренског дела, приземља и поткровља, осим једног дела објекта – плаве собе, која захтева израду конзерваторског пројекта и касније рестаурацију фрески. Наравно, после тога нас очекује конзервација намештаја из тог периода. Задатак Народног музеја у Пожаревцу јесте да касније овде осване изложбени простор и да коначно после више деценија овај објекат добије своју намену. Објекат који је саграђен у другој половини 19. века и представља културно благо и историју Пожаревца и Србије из тог периода и наша је обавеза да га сачувамо од зуба времена и повратимо му стари сјај, уз сагласност Завода за заштиту споменика који врши конзерваторски надзор. Очекују нас још улагања и надам се да ћемо, сходно финансијским средствима којима располажемо, овај објекат привести намени и добити још један нови простор у функцији културе који наш град заслужује, рекао је Павловић.

Директор Народног музеја др Гордан Бојковић наглашава да се ради о објекту који је врло значајан за прошлост Пожаревца, јер говори о култури која почиње да се изграђује од половине 19. века.

-Покушаћемо да представимо како су људи у том преломном тренутку живели и које су разлике живота становника у таквим насељима и насељима на којима успомену чува, на пример, етно село на Тулби. Гледаћемо да осветлимо и један мали део живота династије Обреновић која је веома значајна за прошлост нашег града и у чије доба је Пожаревац постигао највећи развој. Ми смо кренули у рестаурацију овог објекта много раније, пре свега кровне конструкције, јер се у унутрашњости ове зграде налази фантастична и врло ретка плафонска фреска. Тренутно тражимо најповољнију понуду за израду пројекта потпуне рестаурације предмета и зидова, закључио је Бојковић.

                                                                                                         Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content