Пензионери града Пожаревца протестовали су данас у Градском парку, незадовољни тиме што им угаљ још увек није испоручен на кућне адресе. Протестна шетња кретала се градским централним улицама Дринском, Табачком чаршијом и Моше Пијаде.

Председник Протестног одбора Добривоје Обрадовић је у изјави за медије истакао да се пензионери и даље држе у неизвесности. Претходни протести, подсетио је, организовани су у октобру. Тада су уследила и нека обећања од стране Електропривреде Србије.

– Спискове које смо 1. новембра предали Градској управи стајали су у фиоци, да би 9. новембра, након пријављивања овог протеста, спискови одмах прослеђени површинским коповима. Обећано је да ће се формирати комисија која ће ужурбано радити на решавању овог проблема, а све како би се што пре пензионерима испоручио угаљ, односно организовало потписивање споразума између Удружења пензионера и ЕПС-а. Међутим, до тога још увек није дошло. Појављују се нови проблеми. Наводно, недостаје 37 очитаних личних карти. На основу свега тога долазимо до закључка да је све то одуговлачење целе ситуације, да након наступања лошег времена пензионери одустану од угља. Нико не може да ми каже да угља нема. Може да се каже да нема гаса, да нема бензина, угља има. Неспособност руководства да нешто учини, ломи се преко пензионера који морају да носе терет људи који упропашћавају ЕПС.

Последња информација из Службе за продају угља површинског копа Дрмно, према речима Добривоја Обрадовића, јесте да се ужурбано ради на решавању овог проблема, да ће се најкасније до 20. новембра формирати надлежна комисија и да ће након тога председник пензионерске организације са ЕПС-ом потписати споразум. Након тога требало би да се отпочне са испоруком угља.

-Од првог обећања прошло је месец и по дана. Са овом места поручујем да нећемо дозволити да нам се огрев не испоручи. Нека никоме више не падне на памет да нам одговори да за грађане Пожаревца нема угља. Ниједан камион угља неће изаћи са површинског копа и дробилане u Смедерево, Крушевац, Средњево, нагласио је Обрадовић.

На питање новинара како пензионери очекују да им се испоручи угаљ мимо закона, када није расписан тендер, Обрадовић је узвратио контра питањем: „Како се угаљ продаје на црном тржишту мимо тендера? Смедерево га има.”

-Ко је то привилегован да добија угаљ са површинских копова и продаје га. Почињем да сумњам да пензионере, са месечним примањима од 12.000 – 20.000 динара, желе да присиле да купе угаљ на црном тржишту. Иначе, доста је људи повукло новац, тражећи неко друго решење за куповину огрева. Тренутно, потребе пензионера су више од 10.000 тона угља, поручио је Обрадовић.

Председник Протестног одбора истакао је да уколико ова протестна шетња не уроди плодом и не почне са испоруком угља најкасније до 20. новембра како је и обећано, наредни потез пензионера града Пожаревца је детаљно евидентирање сваког камиона који изађе на капију.

-Све ћемо доставити Управи криминалистичке полиције. Угаљ се не сме извозити на црно тржиште, закључио је Обрадовић.

Шта о свему кажу пензионери

Драган Јаношевић

Драган Јаношевић из Пољане оценио је тренутну ситуацију катастрофалном:

-Прошлог пута надлежни су пружили одређена обећања и ми смо повукли. Међутим, проблем није решен. Камиони пролазе кроз Пољану, одакле сам и ја, где иду то не знам. Само за нас га нема. Ове године уписао сам десет тона, међутим Удружење пензионера није хтело да прими доплату, јер се не зна како ће се даље ситуација одвијати. На знам шта ћемо радити на даље.

Живојин Арсић

Живојин Арсић из Пољане је за ову сезону уплатио осам тона угља, међутим ова врста огрева је поскупела, па је због недостатака новчаних средстава морао да доплати у кешу за пет тона.

-Имам малу пензију, пољопривредну и уместо да добијем угаљ и да се грејем, ја сам дошао да протестујем. Обавештење да ће ова ситуација бити решена до 20. новембра је само развлачење целокупне ситуације. Не верујем да ће нам угаљ бити ипоручен. Јавиће нам један дан да дођемо у удружење и узмемо наш новац, али ја алтернативе немам. Једино да се сви у кући скупимо у једну собу и грејемо шпоретом.

Добрица Јовановић

За Добрицу Јовановића из Лучице ово је само куповина времена и ништа више.

-За грађане Пожаревца градоначелник Саша Павловић није одговоран. Каже да ово није у његовој ингеренцији, већ да са људске стране хоће да нам помогне. Верољуб Арсић који би у Народној скупштини требало да представља Град Пожаревац и Браничевски округу такође није надлежан. Сви они имају добру вољу, али немају обавезу, а на 15 километара од Копа Костолац пензионери који су цели свој живот дали за изградњу овог града се смрзавају. То је срамота. Поставио бих овом приликом питање где су данас са нама представници ПУПС-а и Удружења пензионера, упитао је Јовановић и додао:

-Сада нам траже неке потврде да нисмо прикључени на даљинско грејање. То ни њиховим радницима нису тражили који продају угаљ по дупло скупљим ценама. Нисам ни против процедуре, али нека се она уведе од следеће године. Најавите нам на време шта је све потребно, то ћемо и да припремимо. Њиховим радницима који имају даљинско грејање нека дају субвенције, да им смање цену грејања, не да узимају угаљ. Овако, имају и грејање, а добили су и угаљ који продају по 120, 150 евра. Ја да га купим по тој цени немам. Супруга ми има месечна примања од 16.000 динара, ја сам радио у Пошти тако да ни ја немам нека примања. И за ово што сам платио, морао сам да се позајмим.

Share.

Comments are closed.

Skip to content