2018-05-15T12:04:37+02:00 15. маја, 2018. 12:01 |

У ПОЖАРЕВЦУ ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ АЖУРИРАЊА АДРЕСНОГ РЕГИСТРА: Ускоро ниједан објекат са ознаком „бб“

      Бојан Илић и Светлана Јовановић

У Србији око 2,7 милиона грађана живи у улицама које немају назив. Пројектом ажурирања адресног регистра који су покренули Стална конференција градова и општина, Министарство за послове грађевине, Републички геодетски завод, као и Министарство државне управе и локалне самоуправе, требало би ову нелогичност ускоро исправити. Наиме, од 1. јануара 2019. године, сви стамбени и пословни објекти имаће тачну, то јест потпуну адресу. Након ажурирања адресног регистра више неће бити непостојећих улица, дуплираних адреса, док се кућни број више неће водити под ознаком „бб“. У ове сврхе држава ће издвојити 5 милиона евра.


До краја ове године радиће се на попису, именовању улица и адресирању објеката, док је за наредну годину планирано ажурирање података. Ажурирање адресе за грађане биће бесплатно.

Презентација пројекта ажурирања адресног регистра организована је протеклог петка у сали Скупштине града Пожаревца. Овом догађају присуствовали су представници три округа: Браничевског, Подунавског и Поморавског. Иначе, ово је једна од десет регионалних презентација у Србији.

Светлана Јовановић из Кабинета председнице Владе – Јединице за имплементацију стратешких пројеката подсећа да је овај пројекат започет још прошле године, а његов завршетак очекује се у наредним месецима.

Председник Скупштине града Бојан Илић изјавио је да ће пожаревачка локална самоуправа учинити све да се овај посао уради квалитетно и у задатим роковима.

-Ажурирање адреса у интересу је свих грађана, поготову служби које користе податке грађана, као што су на пример Хитна помоћ, СУП или Локална пореска администрација, рекао је Илић.

Опширније о овој теми можете прочитати у регионалном недељнику „Реч народа“ који је на киосцима од уторка, 15. маја.