У малој сали пожаревачког Центра за културу, организована је промоција романа „Рудник“ књижевника Миодрага Мајића.

О књизи и аутору романа говорили су књижевник Александар Лукић, потом, генерал у пензији, представник Удружења пензионера и Клуба читалаца Миодраг Вукмировић и публициста Драган Живановић.

Мајићеви романи брзо су освојили читаоце и постали бестелери. Због тема о којима пише, његови романи интригирају српску јавност. Роман „Рудник“ од октобра прошле године доживео је седамнаесто издање Вулкан издаваштва.

Живановић, Мајић, Лукић и Вукмировић

Књижевник Александар Лукић напоменуо је да би јавне личности требало да држе до свог образа, идентитета, да своја уверења следе и заступају све док су на јавној сцени.

-Живимо у прилично апокалиптичним временима. Ова књига може да постане бестселер у дослуху са неким савременим дешавањима, моментима нашег друштва у овој земљи. Читајући роман може се на један јасан начин прићи проблему и о њему говорити на један непоткупљив, храбар начин. Свезнајући приповедач око одређених проблема није ишао као киша око Крагујевца, већ их је сматрао потпуно легитимним темама у савременој српској књижевности, рекао је између осталог Лукић.

О писцу

-Миодраг Мајић рођен је у Београду 1969. године. Књижевник је и судија Апелационог суда у главном граду Србије. Докторирао је кривично право специјализујући се за међународно кривично право. Самостално или као коаутор објавио је десетак монографија и више од 30 ауторских радова из области кривичног и међународног кривичног права. Учествовао је у изради најзначајнијих закона у овим областима у Србији. Добитник је бројних друштвених признања, издвајају се „Витез позива“, „Балкански хероји“, „Допринос године Европи“ и награде „Верица Бараћ“, рекао је о аутору публициста Драган Живановић и додао:

-Десетак година на свом блогу, Миодраг Мајић објављује текстове у којима отворено говори о корупцији, непотизму и политичким притисцима у правосуђу и уопште у друштву. Живи у Београду са супругом и троје деце.

Објавио је романе „Деца зла“ и „Острво пеликана“, као и збирку прича „У име народа“.

Са позиције обичног читаоца говорио је генерал у пензији Миодраг Вукмировић. Он је дао своја свеопшта виђења књиге „Рудник“ која се, како је рекао, можда и не виде на прво читање.

-Када сам чуо за наслов романа „Рудник“, био сам убеђен да Мајић поново пише о злу, јер оба његова романа обрађују тешке теме – зло у различитим појавним облицима. Међутим, Миодраг Мајић у овој књизи описује тако да оставља могућност свакоме од нас да сами проценимо да ли је све написано у роману реалност, или нешто измишљено, истакао је Вукмировић који је између осталог упитао аутора књиге да ли сви они, који желе да истраже истину, ризикују да буду проглашени неподобнима, непогоднима, у неким случајевима и неурачунљивима.

Аутор романа Миодраг Мајић сматра да смо „сви ми у одређеној врсти луднице на отвореном, у некој врсти санаторијума отвореног или полуотвореног одељења“. Трагање за истином, рекао је, дефинитивно подлеже етикетирању у друштву.

-Чим говорите у друштвима где су учињене потпуне инверзије стварности и речи, добијете етикету неког ко је сумњив. Чини ми се, а то сам више пута рекао, идеја о томе да ће се човек спасити ако ћути, велика је заблуда. Нико се неће спасити. Људи који прихватају, односно ћуте у најширем смислу, они први прихватају болест. Они су први прихватили да своје умове, душе, па и своја биолошка тела, окрену болести. Јер они прихватају да говоре неистине, или прихватају да ћуте о злу. Ваше тело је дуго у раскораку са стварношћу, себе дуго уверавате да морате да ћутите, да морате да се претварате у нешто што нисте, што доводи чак и до рефлексије, рекао је између осталог Мајић који је на промоцији одговарао на питања читалаца и поштовалаца његових књижевних дела.

Share.

Comments are closed.

Skip to content