Полагањем венаца крај Спомен костурнице погинулим борцима Црвене армије и Споменика стрељаним родољубима на Чачалици,  прослављен је Дан победе у Другом светском рату.

Обраћајући се окупљенима крај Споменика стрељаним родољубима, градоначелник Пожаревца Саша Павловић истакао је да је увек била велика привилегија и част за свакога, ко је у прилици и у слободи, да прославља Дан победе, дан када су његови преци за тај дар дали своје животе.

– Изгубљени животи ратника нису једина жртва коју су поднели ови храбри људи. Подједнаку жртву су дале њихове породице, као и наша држава која је изгубила близу милион људи. Сви они донели су нам, поред ореола победника и привилегију да смо били на страни правде, што је, сложићете се, далеко важније. Често се у животу каже да несрећа не иде сама, па су те ратне године у нашој земљи замениле године идеолошких борби у новој држави.  У тим борбама није било победника, већ искључиво побеђених, односно подељених, рекао је Павловић додавши да су историјске лекције до сада понављане изнова, те да се нада да ће том понављању коначно доћи крај.

-Ипак, поносито и уздигнуте главе, Србија као једна од земаља победница, једну од историјских лекција може и предавати. Лекцију која говори о разликама у рату међу војскама које нападају и оне које се изнова бране. Велика је разлика када неко шаље војнике да осваја туђу и непознату земљу, и када браните свој град, своје село, свој извор воде и своју њиву. Поред великог срца и чистих мотива, ми у Србији и овом приликом још једном одајемо признање и шаљемо захвалност нашој браћи из тадашњег Совјетског савеза на одлучном јуришу кроз Европу, чиме је Други светски рат и завршен. Тај дан, 9. мај, када је маршал Жуков ратификовао, испред савезника, споразум о немачкој капитулацији данас славимо, јер на то имамо право. Имамо право, али и обавезу да тиме одамо почаст многима који су се за тај 9. мај 1945. године борили, али га нису дочекали. Они који су рођени годинама и деценијама после тог датума, остали су ускраћени за те славне приче и поуке. Да то не буде тако, данас настављамо да обнављамо сећање на ослободиоце, како би млађе нараштаје упознали са тренутком када је добро победило зло, а Србија у томе помогла, рекао је Павловић.

Венце су положили представници Војске и Полиције Србије, Града Пожаревца, амбасаде Руске Федерације, Градске општине Костолац, Удружења за неговање традиције ослободилашких ратова и одбора парламентарних странака у градској скупштини.

Делегација Града Пожаревца
Градске општине Костолац
Представници Војске

        И.Р.

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content