2018-05-29T14:48:22+02:00 29. маја, 2018. 14:48 |

У ПОЖАРЕВЦУ: Прво пуњење дистрибутивне гасоводне мреже

У Моравској улици у Пожаревцу, у непосредној близини фирме „Храстовача“, данас је обављено прво пуњење дистрибутивне гасоводне мреже. Овом догађају присуствовали су министар рударства и енергетике Александар Антић, директор ЈП „Србијагас“ Душан Бајатовић, предстаници Града Пожаревца на челу са градоначелником Банетом Спасовићем, као и директор „Гасинвеста“ Бранимир Бабарогић.

Спасовић сматра да је увођењем још једног извора енергије начињен велики корак, јер ће га осим грађана користити и индустрија. Ова инвестиција вредна је 12,5 милиона евра, а средства је обезбедило ЈП „Србијагас“ уз стратешког партнера „Гасинвест“. Тиме је омогућен прикључак за 858 домаћинства од наредне грејне сезоне. Иначе, ово је прва дистрибутивна мрежа под називом „Индустријска зона“ од укупно 11.

Душан Бајатовић, директор ЈП „Србијагас“ нагласио је да су и магистрални гасовод, и локална мрежа у Пожаревцу изграђени у периоду од три године. Он је напоменуо да је у току гасификација свих општина и потенцијалних индустријских зона у Браничевском округу. Текућа ликвидност „Србијагас“-а, како је рекао, омогућиће да ово предузеће испрати све започете инвестиције како у овом округу, тако и у другим општинама у Србији.

Министар рударства и енергетике Александар Антић указао је на то да када инвеститор дође у град да гради неку фабрику, прво што пита каква је инфраструктура, да ли има сигурно снабдевање довољним количинама електричне енергије и да ли има спроведен гас.

-Више ниједан озбиљан инвеститор не жели да развија свој пројекат у оним срединама, у којима не постоји снабдевање гасом, поручио је министар Антић.

Опширније о овој теми прочитајте у наредном издању регионалног недељника „Реч народа“ у уторак, 5. јуна.