Поводом Светског дана Црвеног крста, који се сваке године обележава 8. маја, у пожаревачком Градском здању додељена су призања најхуманијим појединцима и установама. Овогодишњи слоган кампање која има за циљ да повеже људе је „Сачувајмо хуманост“. То је уједно позив и подсећање да људи својим гестом, делом и добром вољом могу свет да учине хуманијим и бољим местом за живот.

Јелена Рашић

Секретар Црвеног крста Пожаревац Јелена Рашић подсетила је Црвени крст Србије основан 6. фебруара 1876. године у Београду, на иницијативу др Владана Ђорђевића, угледног војног лекара, а да је исте године основан  и пододбор Црвеног крста у Пожаревцу. Приликом оснивања Српско друштво Црвеног крста било је међу првих петнаест националних друштава која су основана у свету.

– Не мање важно је истаћи да од свог оснивања Црвени крст ради и функционише без прекида 148 година. Чињеница да трајемо толико дуго говори о вредности идеје Црвеног крста и њених оснивача. Дуго трајање казује и о јединственој повезаности народа и његовог Црвеног крста,  који часно и бескомпромисно служи народу и његовим потребама. Црвени крст је од узвишне идеје Анри Динана постао саставни део живота наших грађана, истакла је Рашић додавши да је природа српског народа  хумана, спремна да помогне и подржи онога коме је помоћ потребна. Стога су за све ове године милиони људи дирекно подржавали Црвени крст радећи у њему као волонтери и професионално запослени.

-Наши људи су подржавали и подржавају основну идеју наше организације, идеју да хуманост јесте у темељу сваког људског бића и нашег друштва. Наша улога у друштву јесте да основне вредности хуманости и солидарности ширимо у свим временима и генерацијама и на тај начин доприносимо развоју наше заједнице. Идеја хуманости и наши основни принципи су били и биће основе нашег рада и трајања, рекла је Рашић.

ВИШЕ ОД 6.000 КОРИСНИКА

Највећа вредност  организације Црвеног крста јесу  људи, волонтери и запослени, који својим несебичним радом, знањем, вештинама и идејама  чине да се мисија, основни задаци и циљеви остварују у пракси.

-Црвени крст у Пожаревцу је својим различитим хуманитарним програмима  у 2023. години стигао до више од 6.000 корисника у стању потреба, јачајући заједницу кроз своје социјалне и здравствене програме, припрему и одговор на несреће, мотивисање грађана да добровољно дају крв, програм бриге о старијима, рад са маргинализованим групама, програм народних кухиња, рад са младима… Вођен хуманитарним вредностима и принципима, трудећи се да кроз своје програме гради хуману заједницу. Све ово не би било могуће без подршке локалне самоуправе која издваја значајна средства за функционисање Народне кухиње, популаризацију и реализовање акција добровољног давања крви и рад сервиса „Помоћ у кући за стара лица и особе са инвалидитетом“, рекла је Рашић.

Црвени крст Пожаревац је део Националног друштва Црвеног крста у Републици Србији, а самим тим и део Међународног покрета.

Светски дан Црвеног крста прилика је да се промовише хуманост, да се мотивишу људи у заједницама да учине хумана дела, нешто због чега ће се  осећати испуњено и добро.

-Учинимо друштво хуманијим тако што ћемо бити пажљиви, слушати своје суграђане, обратити пажњу на заштиту човекове околине, што ћемо поклонити своје време неком другом или пружити директну помоћ најугроженијима. Иако нам се могу чинити малим, ови поступци могу направити огромну разлику за људе којима помажемо. Доброчинство, солидарност, пажња су различите речи за хуманост и људскост. Потребне су године да се поверење изгради, секунд да се оно изгуби и вечност да се оно поврати. Црвени крст Пожаревац ће својим деловањем, остваривањем своје мисије начином на који ради, наставити да буде организација којој се верује. Радост и понос што служимо људској доброти ће нам дати снагу да на све изазове одговоримо на прави начин, рекла је Рашић.

       СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ

Павловић и Рашић

Специјално признање Црвеног крста за изузетан допринос, сарадњу  и развој организације уручено је градоначелнику Пожаревца, Саши Павловићу. Павловић је истакао да је Црвени крст као удружење са великом традицијом доказало  неопходност свог постојања у свету, кроз различите временске етапе и раздобља.

–  Основан због потреба у рату, Црвени крст је показао да је и те како потребан и у мирнодопским условима, бринући се за гладне, сиромашне и болесне. Данас када обележавамо Светски дан Црвеног крста, уједно и дан рођења његовог оснивача Анри Динана, прилика је да се подсетимо свих хуманих људи који су део овог покрета. Ту мислим на све хуманитарне раднике и хумане људе који су се исказали у свим областима рада којим се бави Црвени крст. Град Пожаревац увек поносно истиче своје добре људе који, који кроз добровољно давалаштво крви одржавају наш град већ 14 година на челу листе хајнуманијих средина у Србији. То је сјајан податак, али неправедно би било не поменути и рад Народне кухиње, драгоцене геронто домаћице, као и помоћ у храни и огреву за оне који не могу сами.  Заслуге за све то иду пожаревачкој подружници Црвеног крста, људима велике енергије и још већег срца. Све набројано је довело до резултата које је препознао и Црвени крст Србије и одлучио да, између осталог, додели посебне знакове признања хуманистима са територије нашег града. Честитам од срца и као градоначелник али и као грађанин славим што имамо овакве људе у Црвеном крсту у нашем граду, рекао је Павловић.

              ЗЛАТНИ И СРЕБРНИ ЗНАК

Поводом датума који је значајан за организацију Црвеног крста, додељена су признања у виду златног и сребрног знака. Реч је о признањима сарадницима, активистима и организацијама који су дугогодишњим ангажовањем допринели успешном раду и афирмацији Црвеног крста Пожаревац. Уручени су сребни и златни знак Црвеног крста Србије као признање за допринос и подршку коју су нам пружали свих ових година.

У име добитника сребрног знака присутнима се обратила директорка Пожаревачке гимназије  Данијела Жуковски истакавши да је добро највећа етичка вредност и једно од важних филозофских појмова.

-У филозофији се разликују добро по себи и корисно добро. Добро по себи, односно чисто добро, не зависи од другог бића, нема сврху изван себе, нити за циљ има неку корист или интерес. Могли бисмо рећи да је хуманост добро по себи. Хуманости се не наслеђује, она се учи. Једном стечен осећај за друге постаје особина. Зато, као друштво имамо обавезу да тај осећај негујемо и развијамо. Поједини људи кажу да, када размишљају и говоре о доброти, осећају ширење неке топлине телом, неке милине и смирености. Има и оних који ће рећи да није ни лако ни добро бити добар. Оно што ја мислим то је да доброта мора бити истинита, из срца. Важно је да помажемо другима радимо нешто зато што заиста то желимо, зато што смо тако одлучили, зато што нас то испуњава чак иако захтева напор. Моћ доброте је велика. Ако желиш да видиш промену у свету, ти мораш постати та промена. Људи окупљени око Организације Црвеног крста су људи са мисијом. Они су спознали суштину несебичности, а ми, овде окупљени, препознали смо значај и вредност њиховог рада и постали њихови сарадници, рекла је Жуковски истакавши да ово признање лекција да низ добрих дела и изузетне сарадње треба несебично и безрезервно наставити.

Дугогодишњи председник Црвеног крста Пожаревац Милутин Аврамовић, добио је медаљу за вишедеценијски рад и допринос ширењу идеје Црвеног крста у свим областима рада.

-Црвени крст је постао моћна организација, јак и чврст колектив, који из године у годину постиже резултате вредне сваке пажње, истакао је Аврамовић са поносом.

Признања за допринос и подршку

 

Добитници златног знака су Министарство унутрашњих послова – Сектор за ванредне ситуације у Пожаревцу, Привредно друштво „ПРИМ“ из Костолца, Казнено – поправни завод „Забела“, „ЕПС Електродистрибуција“ Пожаревац и Друштво учитеља Града Пожаревца.

Сребрни знакови Црвеног крста Србије уручени су Аци Илићу, Бојану Кузмановићу, Саши Стевићу, Дејану Томићу, Миомиру Ђорђевићу, Петру Рајићу, Миодрагу Милосављевићу, Николи Микићу, Дејану Крстићу, Лазару Станојевићу, Медицинској школи, Пожаревачкој гимназији и постхумно Велизару Животићу.

Председница Друштва учитеља Града Пожаревца Наташа Николић Гајић је у име награђених златним знаком истакла да је изворни задатак свих  да се заборави свет око нас и да будемо дарежљиви и чинимо доброчинство.

-Сви смо заједно на истом задатку од како постоји човечанство.  Учитељи да, можда на првом месту у смислу образовног система, уче децу баш управо том доброчинству. Ако не учимо децу доброти и давању, онда нисмо успели да направимо добре људе. Друштво учитеља Пожаревца ће се трудити да и у наредном периоду, пре свега учи децу, а и одрасле, давању и незаборављању оних којима је то потребно, рекла је Николић Гајић.

Добитници златног знака
Добитници сребрних знакова

              И.Р.

Share.
Leave A Reply

Skip to content