2019-06-20T14:10:59+02:00 20. јуна, 2019. 14:10 |

У Пожаревцу у завршници пројекат „Култура без граница“

У Свечаним салонима градског здања у Пожаревцу, данас је одржана завршна конференција поводом пројекта „Култура без граница“ који је финансиран у оквиру Програма прекограничне сарадње Румунија-Србија.

Општи циљ пројекта  је промоција културе и традиције у циљу побољшања  културног туризма и туристичке понуде у прекограничној области. Укупна вредност пројекта је 502.063,00 еура, а партнери су Град Пожаревац и Општина Анина.

Председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић, захвалио се свим учесницима на активној и несебичној сарадњи и доприносу успешној реализацији пројекта.

-Пројекат „Култура без граница“ смо успешно реализовали са нашим партнером из Румуније. Први пут смо сарађивали на овом пројекту прекограничне сарадње али с’ обзиром да смо успешно испунили задате циљеве, не сумњам да ћемо сарадњу и наставити, како преко реализације неких будућих пројеката, тако и кроз даљу размену културних садржаја. Обе општине су имале идеју, а и потребу да на неки начин обогате  туристичку  понуду, оживе традицију и омогуће талентованим појединцима да њихове рукотворине дођу до изражаја. Овај пројекат је то и омогућио. Било је преко 150 учесника за ових годину и по дана, представника културно уметничких друштава, музичких и плесних удружења и  талентованих појединаца. У оквиру пројекта смо за град Пожаревац купили Балон халу и бину које ће се најпре користити у сврху јачања туризма, подсетио је Илић.

Испред партнера из Румуније присутнима се обратио Фабиан Ене, који је истакао да су заједно са Пожаревцем развили много културно уметничких активности које су допринеле повећању броја посетилаца у њиховој општини.

-Ми смо промовисали заједно са нашим партнерима туристичке атрактивности наше области, пругу Анина-Оравица, Бохуји језеро и Биљар водопад. Тако да су они постали познати и у вашем региону такође. Културном разменом смо открили да постоји доста сличности, било  у погледу традиције и културе, било у погледу решавања проблема у имплементационом периоду. Кроз имплементацију овог пројекта наша општина је  развила  и опремила локацију за културно уметничке догађаје. Сада смо припремљени да угостимо и организујемо више фестивала са већим бројем учесника и повећаним бројем гледалаца, рекао је Ене.

Данијела Туфегџић менаџер пројекта представила је присутнима пројекат који је почео да се реализује од децембра месеца 2017. године и рекла да пројекат промовише креативност и међусобно ширење културе, трансфер вештина и знања, мобилност уметника и циркулацију уметничких и културних дела и производа. Пројекат ће успоставити нове односе у области културе и створити услове за нови културни амбијент и понуду. Домаћи произвођачи хране, као и производи неафирмисаних уметничких, музичких и књижевних удружења биће представљени организовањем фестивала у Пожаревцу и Анини, истакла је Туфегџић.

И.Р.