Покрет за децу ТРИ ПЛУС  и Град Пожаревац у 2019. реализују  пројекат Поносна картица „Цена минус за 3+“. Тим поводом данас је у свечаним салонима Градске управе организована подела тих картица мајкама са троје и више деце.  Картица је на име мајке и омогућава породицама бесплатне услуге и разне попусте .

Владица Гавриловић, председник Покрета за децу 3+, истакао је овом приликом да Србији прети велика опасност од последица „беле куге“  и нестанка.

– Да ли ће Србија постојати за 50 или 100 година у овом тренутку  зависи искључиво од вас, породица са троје и више деце.  Како  би нас у будућности било исто као и данас неопходно је да број породица са троје и више деце буде шест пута већи. Данас их је  138 хиљада, а да би Србија опстала потребно  је 800 хиљада. Зато Покрет за децу 3+  жели да укаже колико је овај проблем велики и шта нам је чинити. У фокусу друштва мора да буду породице са више деце и у складу са тим смо одлучили да покренемо активности на измене стања у овој области.  Заложили смо се за финансијски подстицај рађања, да породицама за прво дете припадне  1000 евра, а за друго 2000 евра.  Да мајци са троје деце следује плата, а са четворо – право на пензију. Прве две мере су на снази, трећа се примењује делимично, а  установљавању четврте се надамо ускоро, рекао је Гавриловић додавши да се ове године, захваљујући предузетим стимулацијама, родило  835-оро деце  више у односу на 2018.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић рекао је да се Град Пожаревац радо одазвао акцији у чијем је средишту подела картица 3+ чиме је колико-толико олакшано породицама са више деце.

-Овим олакшицама истовремено изражавамо поштовање и дивљење храбрим мајкама. Свесни смо да су ове мере само кап у мору,  да Пожаревац као Град и Србија као држава морају у тој сфери учинити много више. Радује нас чињеница да је ова акција подстакла приватни сектор, рекао је Спасовић.

Детаљније о овом догађају можете прочитати у недељнику „Реч народа“  23. јула.

И.Р.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content