2020-02-19T22:16:07+01:00 19. фебруара, 2020. 22:16 |

У Пожаревцу уручени сертификати заваривачима

У оквиру пројекта „Нова шанса за младе”,  у Свечаним салонима Града Пожаревца,  одржана је завршна конференција на којој је 40 младих добило сертификате за успешно завршен процес обуке за завариваче. Пројекат је реализовало  Удружење грађана „Шанса” у партнерству са Институтом „Гоша” из Смедеревске Паланке, док је финансијску подршку од 9,5 милиона динара пружило Министарство омладине и спорта Републике Србије.

Завршној свечаности присуствовао је министар омладине и спорта Вања Удовичић, а домаћини су били градоначелник Пожаревца  Бане Спасовић и председник Скупштине Бојан Илић са сарадницима.  Удовичић је  истакао да млади не би требало  да се задовољавају осредношћу, већ да теже највишим  циљевима.

– Успели сте дапренесете снажну поруку будућим генерацијама, вашим вршњацима, да храброст и одважност могу да се покажу и овим примером. Иако сте имали одређено знање, решили сте да стекнете нове вештине и да  уђете у непознато и да на тржишту рада покажете своје квалитете. Министарство омладине и спорта је за ових пет година омогућило да више од две хиљаде младих људи успе у креирању своје будућности, изађе из комфора својих кућа и радом и трудом искаже се у модерном свету, преузме ставари у своје руке, привређује и зарађује више од својих вршњака, рекао је Удовичић.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић истакао је да су представници Министарства омладине и спорта  финансирањем овог пројекта показали да је њихов рад прожет кристално јасном визијом:

 -Та визија очигледно има за циљ да се проблем незапослености не одгурује брзим гашењем пожара, већ систематским решавањем проблема који ће дати трајне резултате. Четрдесеторо младих званично је стекло звање заваривача, а што је још важније тиме и потврду да имају вредно занимање у својим рукама. Посебно је похвално што је Министарство  са Удружењем грађана „Шанса“ спровело овај пројекат  имајући у виду потребе на тржишту  рада које је исказало недостатак кадрова управо овог профила, рекао је Спасовић.

Уручењу сертуфиката присуствовали су и Мирко Личина, генерални директор Института „Гоша“ , Александар Живковић, заменик директора „Гоша фом“, а асистент на пројекту Владан Бошковић  представио је најзначајније резултате пројектних активности чији је циљ  унапређење вештина запошљивости код младих из осетљивих група и њихово позиционирање на тржишту рада.  Шесторо кандидата је потписало уговоре о раду, а остали ће бити упућени на пробни рад у шест предузећа која су се укључила у пројекат.