У част свих ватрогасаца и спасилаца, Сектор за ванредне ситуације у Пожаревцу обележио је свој дан и славу, празник Пресвете Богородице неопалиме или несагориве купине. Након резања славског колача у седишту пожаревачке Ватрогасно – спасилачке бригаде, приређен је пријем у свечаним салонима Градског здања, којем су присуствовали председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић, заменик градоначелника Пожаревца Славиша Алексић, представници општина браничевског округа, Војске Србије, МУП-а и припадници Сектора за ванредне ситуације.

Мајор Стојан Макић

Вршилац  дужности начелника Сектора за ванредне ситуације мајор Стојан Макић подсетио је да је идеја за прихватањем ове славе као заштитнице ватрогасаца потекла 2015. године приликом рада ватрогасаца – спасилаца Сектора за ванредне ситуације на стварању нове ватрогасне јединице на Хиландару и на предлог монаха. Имајући у виду да је празник Пресвете Богородице неопалиме купине заштитник од ватре и грома, предложено је да то буде и слава и заштитник  свих ватрогасаца – спасилаца у Србији.

-У сталној потрази за најбољим начинима да испунимо своју мисију, запослени Одељења за ванредне ситуације у Пожаревцу се прилагођавају стварним потребама грађана. Да би то постигли, ми се понашамо као професионалци који имају моралну обавезу, поштовање и љубав према овој професији и људима. Једна од највећих хришћанских врлина је притећи у помоћ и служити за добробит народа, државе и цркве.

Са свечаног пријема

Постоје опасности које могу да се предвиде и делимично или потпуно избегну и њихове последице ублаже и отклоне. Ако не можемо да контролишемо ове појаве можемо и морамо да научимо како да реагујемо на те догађаје. Вежбе заштите и спасавања које смо прошле године спровели обухватају опремање, едукацију и упозорење на претеће опасности. Оне не шире страх него нас подстичу на разумно размишљање и деловање. Важна је координација између оних који доносе планове, оних који професионално делују и грађана који очекују заштиту и спасавање у ванредним околностима. Задатак свих нас је да унапредимо систем заштите и спасавања не само кроз институције и законе, већ и гледано кроз хуманитарни аспект, казао је Макић.

Он је подсетио да ће у недељи посвећеној обележавању Дана Сектора за ванредне ситуације, грађани имати прилику да се друже са припадницима Сектора, посматрањем тактичко – техничких зборова, јавно – показних вежби ватрогасно – спасилачких јединица, али и да се едукују о поступању у области заштите и спасавања.

Обраћајући се присутнима, председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић је истакао да ватрогасци – спасиоци у себи носе највредније људске особине: храброст, племенитост, хуманост и поверење у колегу који стоји поред њих. У ризичном и тешком послу који обављају ослањају се на знање, искуство, опрему и једни на друге.

Предраг Мијатовић

-Ваша храброст и посвећеност послу која често направи разлику између нечијег живота и смрти, заслужује да буде помињана стално, а не само након несрећа. Као нешто највредније што сте спашавали из ватрене стихије или других невоља јесте свакако људски живот. Ипак, не требамо занемарити и то да сте брзим реакцијама често спашавали и имовину наших грађана, ону коју су они у великом броју случајева стицали целог живота. У вашем послу нема викенда, државних или верских празника, јер и оно против чега се борите не зна за одмор и предах. Тренутак непажње или стицај несрећних  околности, може довести сваког од нас да позовемо 193 и замолимо за помоћ. То чинимо уплашени, али сигурни да нам у помоћ прискачу обучени професионалци који ће учинити све што је могуће да сачувају животе наших породица и нашу имовину. Имајући то у виду, Град Пожаревац је већ помагао Сектор у опреми и возилима, а то ћемо чинити и убудуће. Тиме желимо да вашу ефикасност још више повећамо, јер је ваша храброст и посвећеност овом послу већ на максимуму, закључио је Мијатовић.

                                                                                                               Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content