2019-11-27T14:28:19+01:00 27. новембра, 2019. 14:28 |

У ПОЖАРЕВЦУ: Завршен пројекат за унапређење упошљивости жена на селу

Пројекат о унапређењу упошљивости жена на селу, Града Пожаревца, Агенције  Уједињених нација за равноправност полова и донатора Европске уније приведен је крају. Поводом завршетка пројекта присутнима се обратио начелник Градске управе Александар Симоновић, који  је истакао да је пројекат реализован у оквиру програма под називом „ Кључни кораци ка родној равноправности “ кроз који координационо тело за родну равноправност подржава локалне механизме за родну равноправност, као и организације цивилног друштва које раде на побољшању економског положаја жена. Реализација пројекта почела је у јуну и трајала је до краја новембра, а у њој је учествовао Савет за равноправност полова Скупштине града Пожаревца и Одељење за ЛЕР, заштиту животне средине и пољопривреду. Вредност пројекта је 500 хиљада динара.

-Главни циљ био је обучавање жена за започињање сопственог бизниса, као и израда бизнис планова заинтересованим женама, којима могу конкурисати код различитих фондова. Обуку за започињање послова похађало је и успешно завршило 40 жена. Током обуке полазнацима је представљен основ покретања пословања, дефинисање пословне идеје, начини организовања пословања, развијање маркетиншког план и личних вештина. У оквиру овог пројекта израђено је 20 бизнис планова, који ће бити основ за конкурисање, рекао је Симоновић и напоменуо да је пројекат  првенствено био усмерен на жене које живе у руралним подручјима Града, јер је ова циљна група препозната као категорија која има мање прилика за запошљавање, а доста вештина које се могу свакодневно уновчити.

Александра Перић, једна од полазница обуке оценила је пројекат као изузетно користан, истакавши да су на обукама добијене детаљне инструкције за  покретање сопственог бизниса.

 

И.Р.