2021-12-23T10:24:16+01:00 23. децембра, 2021. 08:24 |

У ПССС Пожаревац почела Зимска школа

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац и ове зиме традиционално организује Зимску школу за пољопривреднике Браничевског округа, 24. по реду. Школа траје три дана, од 22. до 24. децембра, а предавања се одржавају у просторијама Службе.

Отварајући Зимску школу, директор ПССС Пожаревац Бојан Стевић је нагласио да су теме разноврсне и намењене произвођачима како би унапредили своју производњу и остварили бољи финансијски ефекат на својим газдинствима.

Првог дана о минералној исхрани пшенице говорио је проф. др Мирослав Малешевић, представник компаније „Best seed producer“ из Србобрана. Ова тема постала је актуелна услед несташице и поскупљења ђубрива на тржишту, па је професор Малешевић изнео податке из истраживања о томе како се ратарске културе понашају при смањеним количинама НПК ђубрива.

-Покушаћу да дам савете произвођачима шта да ураде у ситуацији када не могу да набаве ђубриво на време. Што се тиче пшенице, можемо бити задовољни површинама које су засејане, усеви су изникли на време и развијају се у складу са временским условима. Ова јесен је била повољна за припрему земљишта и саму сетву, тако да се надам да ће пшеница бити добро однегована и дати солидан принос, рекао је др Мирослав Малешевић.

Др Владан Ђулаковић, Бојан Стевић и др Мирослав Малешевић

 

На тему отпада у пољопривреди и рециклаже излагао је др Владан Ђулаковић, директор огранка Примењених инжењерских наука Пожаревац – Академије техничких струковних студија Београд. Према његовим речима највећи проблем представљају горива, мазива, уља и искоришћени пластични и метални делови у пољопривреди.

-Најбитније је да се води рачуна о томе где се одлажу уља и мазива, јер за то треба да постоје посебни судови и да се предају на рециклажу. Рециклажа се може вршити спаљивањем у одређеним горионицима или рерафинацијом уља, која ће моћи касније поново да се користе у производњи. Интересантно је да постотак рециклаже код антифриза може да иде до 90 одсто, а за то су потребни одређени филтери и реактори који ће извршити мешање са додацима и омогућити да се добије квалитетан производ а доста јефтинији јер је већ био у употреби. Време је да држава узме учешће кроз одређене субвенције, да подржи едукацију пољопривредних произвођача и на крају уколико се то не испоштује изврши одређено санкционисање. Тиме би се отпад у пољопривреди значајно смањио, а самим тим смањило би се и загађење животне средине, истиче др Владан Ђулаковић.

У наставку представљени су нови хибриди кукуруза и сунцокрета компаније Syngenta, као и производни програм BАSF. Саветодавци ПССС Пожаревац упознали су пољопривреднике са погодностима одабраних аутохтоних сорти винове лозе за органску производњу у пожаревачком виногорју и Законом о органској производњи. Такође, било је  речи о агроекономији са посебним освртом на ПДВ, трошкове на пољоприведном газдинству, рачуноводству, осигурању усева и кредита у пољоприведи, као и о диверзификацији прихода на пољопривредном газдинству.

                                                                                                   Д.Динић