Више од две деценије у Рановцу се у организацији Месне заједнице Рановац,  КУД-а „Жика Поповић“ из истог места и Националног савета Влаха Србије одржава културна манифестација „Рановачки летњи сусрети“.  До сада је на овим сусретима наступило преко 50 културно – уметничких друштава из петровачаког краја, а и шире.

Ове године на Дан Огњене Марије, била је 24. по реду и са великим бројем посетилаца и учесника који су приредили веома богат културно – уметнички програм завредела је епитет једне од најмасовнијих до сада. Генерални покровитељ манифестације је Општина Петровац на Млави, а суорганизатор Културно – просветни центар.

Ове традиционалне сусрете отворио је председник Скупштине општине Петровац Миланче Аћимовић, који је истакао да се локална самоуправа труди да побољша услове рада и живота својих суграђана, као и да боравак Рановчана и осталих житеља петровачке општине, који раде у иностранству и проводе одмор у свом завичају, учини лепшим и садржајнијим.

 

-Лепо је ових дана живети у општини Петровац, веома су посећени ресторани и продавнице, оживела су нам села, на многим местима се одржавају спортске и културне манифестације и надамо се да ће тако бити у наредним месецима, казао је Аћимовић.

Циљ манифестације је чување од заборава обичаја и традиције петровачког краја и дружење Рановчана из дијаспоре са мештанима из свог завичаја. У културно – уметничком делу програма наступили су фолклорни ансамбли, домаћин „Жика Поповић“ из Рановца и гости „Извор младости“ из Кладурова, „Прва искра“ из Ћовдина и  „Корак по корак“ из Петровца. Солисте и играче пратио је Народни оркестар КПЦ „Сербиа“ из Петровца под управом Миодрага Лукића.

Међу бројним посетиоцима „Рановачких летњих сусрета“ били су и помоћник председника Општине Петровац Саша Живојиновић, заменик председника Скупштине општине Драган Маринковић, председник Извршног одбора Националног савета Влаха Србије Радиша Драгојевић, директори јавних предузећа и установа, чланови Већа и одборници.

                                                                                                                        Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content