2020-07-22T21:41:23+02:00 22. јула, 2020. 21:41 |

У развој здравства 150 милиона динара

У циљу унапређења здравственог система у Општини Велико Градиште, републичке и локалне институције ће у реализацију пет пројеката уложити укупно 150 милиона динара.

Највећа инвестиција односи се на реконструкцију Дома здравља, у коју ће бити уложено 114  милиона динара посредством Kанцеларије за јавна улагања.

Како се наводи у овој локалној самоуправо, из општинског буџета је уложено 4 милиона динара у израду пројектно – техничке докуметације и обављање послова надзора.

У плану су радови на комплетној замени столарије, електрокаблова, водоводне и инсталације за канализацију и грејање. Између осталог, предвиђене су и реконструкције крова и подова, као и постављање хидро и термо изолације.

У опремање Дома здравља, Општина Велико Градиште уложиће 6 милиона динара. Један део опреме биће обезбеђен преко ИПА програма прекограничне сарадње са Румунијом, у вредности од 146 хиљада евра, од чега су 15 одсто средства локалне самоуправе.

Иначе, у оквиру овог програма предвиђена је куповина пет портабл ултразвучних апарата за скрининг карцинома тироидне жлезде.

У развој здравства у Општини Велико Градиште улаже и Министарство правде, захваљујући коме је за куповину савременог рендген апарата издвојено 9,8 милиона динара.

Такође, Kабинет министарке без портфеља задужене за популациону политику определио је 4,5 милиона динара за набавку 4Д ултразвучног апарата и дигиталног колпоскопа (4.684.800 динара). Део средстава за куповину дијагностичких апарата дотираће локална самоуправа.