У ресторану „Извор“ традиционално, трећег четвртка у новембру прослављен је долазак младог вина. Реч је о лаганом црвеном вину из текуће бербе, чија годишња премијера за винопије крајем новембра уједно означава и почетак зимских празника. Ово  вино није намењено за чување, већ за праве љубитеље вина означава последњи дах минулог лета и почетак винске нове године.

Вино носи име по регији Божоле, која се простире северно од Лиона, на југу Бургундије, где се гаји углавном гаме, сорта од које се добија нежно, младо вино воћног карактера. Током јесени, у регији Божоле одржава се око 120 фестивала посвећених младом вину које се годишње прода у око 40 милиона боца у више од сто земаља света.

Уводну реч на овој лепој прослави на којој су отворене прве флаше овогодишњег божолеа изрекао је Бојан Живадиновић, власник ресторана „Извор“ изразивши наду да ће младо вино оправдати очекивања.

-Божоле се служи благо охлађен, на температури од око 13 степени, а најбоље је попити га што пре, ако је могуће до Нове године или Божића. Идеја да се пију свежа, мирисна црна вина, са укусима који подсећају на воће, настала је у Француској четрдесетих година прошлог века. Суштина је да се поспеши излучивање ароматичних, бојених и других материја карактеристичних за поједину сорту грожђа. Тако добијено младо вино садржи жељену свежину, арому јагоде, трешње, црне рибизле, малине и другог воћа. Деликатно је и интригрирајуће, живахно као свака младост, једном речју примамљиво, казао је Живадиновић.

Овом приликом одржан је и састанак Удружења винара и виноградара Пожаревац на којем је за новог председника изабран Бојан Живадиновић.

                                                                                                Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content