Традиционално мештани Сибнице у Општини Жабари, празник Видовдан славе од 2005., а од ове године, уз помоћ локалне самоуправе, Месне заједнице, Центра за културу и Туристичке организације решили су да за Видовдан организују Сабор хармоникаша. Прву манифестацију посвећену хармоници отворио је председник Општине Јован Лукић. Он је подсетио на значај Видовдана за српски народ и његову историју, на дан када су постављени темељи српске државе…

             „Започињемо једну нову традицију, стварамо темеље једне нове манифестација у нади да ће oна у наредним годинама прерасти у једно квалитетно такмичење, рекао је, поред осталог Лукић и додао да на смотри учествују хармоникаши из различитих крајева Србије и да се на овај начин шаљу најлепше поруке.

           Први сабор хармоникаша у Сибници, који је ове године имао ревијални карактер, својим наступом започео је легендарни Мирко Кодић, а у наставку програма наступили су: Милан Илић из Калишта, Горан Јевремовић, Зоран Лазић Врланац, Марко Обрадовић, магистар хармонике Милан Лазић, добитник многих награда на домаћим и међународним такмичењима класичне музике од којих се посебно издваја трећа награда публике на Светском купу у Словачкој и Мађарској, прва награда публике на такмичењу у Шпанији и прва награда на такмичењу у Пули, затим Санела Миловановић из Божевца, Милена Минић из Ореовице, која је два пута побеђивала у својој категорији на такмичењима у Соко Бањи и Тополи, Ђорђе Грујић такође из Оревице, и Дарко Глишић из Београда. Оркестар Дарка Глишића пратио је наступе свих овогодишњих учесника, а њему је пехар, у знак захвалности за помоћ у одржавању Првог Видовданског сабора хармоникаша, уручио председник Скупштине општине Жабари Дејан Адамовић. Директорка Центра за културу „Војислав Илић Млађи“ Јелена Стојадиновић, свим учесницима уручила је медаље и захвалнице.

У оквиру Сабора организовано је и такмичење у кувању гулаша, а награде најбољима уручио је представник „Дунав осигурања“ Данијел Панић. Прво место освојила је екипа из Костолца, друго екипа из Сибнице и треће такмичари из Жабара. У наставку програма присутни су уживали у наступу Владанке Ђурђевић из Јагодине, учеснице серијала „Никад није касно“ уз пратњу оркестра Дарка Глишића.

Видовдански сабор хармоникаша у Сибници је јединствена манифестација на подручју Браничевског округа, а организатори смотре трудиће се да у наредним годинама постане такмичарског карактера по угледу на најстарији фестивал, Прву хармонику у Соко Бањи, имајући у виду да из Општине Жабари потичу легендерани Витомир Животић као и чувени мајстор за израду хармоника Андреја Цолић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content