У Сибници, селу у општини Жабари одржан је Видовдански сабор. Културно- забавну манифестацију организовали су Општина Жабари, Центар за културу „Војислав Илић Млађи“ и Месна заједница Сибница.

Ова забавно – музичка манифестација први пут је одржана прошле године и окупила је више стотина мештана и гостију из околних насеља и најпознатије српске хармоникаше. Ове године Сабор је добио квалитет више, осим ревијалног дела који је у Сибници окупио већ позната имена, организовано је такмичење младих хармоникаша. Такмичење се одвијало два дана, 27. и 28. јуна и окупило је инструменталисте из Србије и Републике Српске. Првог дана такмичили су се хармоникаши у категоријама петлића, млађих пионира и старијих пионира. Другог дана такмичење је организовано за млађе и старије јуниоре и сениоре.

Према пропозицијама, по четворо најбољих пласирало се за наступе на најпознатијем такмичењу хармоникаша на овом простору у Соко Бањи 9. и 10. августа:

-Ово је први пут да смо у Сибници организовали Сабор који има такмичарски карактер. Прошле године наступи су били само ревијални, а сада је то предтакмичење за финале „Прве хармонике Србије“ које се одржава у Соко Бањи, каже Јелена Стојадиновић, директорка Центра за културу „Војислав Илић Млађи“ у Жабарима.  

Пласман на такмичење у Соко Бањи

            Према пропозицијама такмичења по четири најбоља учесника у свакој категорији пласирала су се за финале „Прве хармонике Србије“ у Соко Бањи. Учешће на фестивалу првог дана такмичења заслужили су Радиша Благојевић. Лазар Чутовић, Давид Чалић, Михајло Станковић, Никола Симић, Милан Спајић, Немања Јовановић, Лазар Станојевић, Милош Илић, Ђорђе Кристивојевић и Сава Здравковић у категоријама петлића, млађих и старијих пионира.

            Награде, а самим тим и пласман за Соко Бању другог дана освојили су Жељко Јевремовић, Денис Бошњаковић, Маријан Петковић и Марио Миленковић у категорији млађих јуниора, Димитрије Цветковић, Алекса Стевановић и Милош Јефтић старијих јуниора и у категорији сениора Вукашин Глишић и дует хармоника Младен Милошевић и Алекса Стевановић.

 ВЕЧЕ ЗА НАГРАДЕ   

            Завршне вечери ове јединствене манифестације, председник Општине Жабари Јован Лукић, подсетио је на прошлогодишње обећање организатора да Видовдански сабор добије и  такмичарски карактер и не само то. Обраћајући се, рекао је:

– Видовдан, дан када се, како народ каже, све види, је прилика да најавим да 1. јула креће асфалтирање пута Сибница – Четереже, горући проблем за мештане оба насеља. Као што су се наши преци трудили да створе темеље српске државе,  ми се трудимо да стварамо боље услове за живот свих грађана. Подсећам да је овај Сабор настао зато што из општине Жабари потиче легендарни хармоникаш Витомир Животић као и чувени мајстор за израду хармоника Андреја Цолић. Прошле године створили смо основе за такмичење хармоникаша и ове то испунили.

Награде најуспешнијим такмичарима по оцени стручног жирија уручио је председник Зоран Ђорђевић Сандуче, напоменувши да то није био лак посао. Титулу апсолутног победника Сабора освојио је Димитрије Цветковић из Младеновца. Награду му је уручио Јован Лукић, председник Општине Жабари. Другу награду је добио Радиша Благојевић из Бијељине, а трећу Лазар Станојевић из Падинске Скеле.

                                                Гулашијада

            На Видовданском сабору у Сибници, осим што се добро свирало, добро се и јело. Организовано је и такмичење у припремању гулаша на коме је учествовало 12 екипа са подручја Браничевског округа.

            Најбољи гулаш, по речима помоћника председника Општине Жабари Небојше Савића који је уручио награде, „не баш стручног али искреног жирија“ спремила је екипа „Кочетин“ из суседног Кочетина. Друго место припало је екипи „Како ветар дува“, а треће место екипи „Доминаши“ из Брзохода

 

У ревијалном делу Видовданског сабора у Сибници наступала су уз пратњу оркестра Дарка Глишића, већ осведочена имена виртуоза на хармоници попут Мирка Кодића, Зорана Ђорђевића Сандучета, Горана Милића Кишмија и Радојице Јовановића Менеке…Публика је уживала и гледајући малишане вртића „Моравски цвет“ из Жабара који су са својим васпитачима припремили сплет народних игара и песама, али и уз звуке поп музике у извођењу Ребеке Кодић, једне од „Пинкових звездица“.

                                                                                               Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content