Прва „Фијакеријада“ одржана је у суботу, 18. маја, у селу Сираково, код Великог Градишта.

Општина Велико Градиште пружила је подршку манифестацији, уједно и првој у овом селу, а заменик председника, Слађан Марковић, поздравио је иницијативу и ентузијазам домаћина и потврдио помоћ локалне самоуправе при наредној организацији „Фијакеријаде“.

Мештанин Сиракова, Миодраг Вељковић, пријатељима познатији као Мида Пилак, остварио је свој дугогодишњи сан и у село поред локалних, довео је узгајиваче и љубитеље коња и фијакера, из околних места и надаље, све до Баната.

-Ово је моја прва организација, можда је било пропуста, али зато ћемо у другој то да поправимо. Апелујем на младе људе и моје пензионере да нам се прикључе, да идуће године правимо у већем броју и да се традиција, која је била напуштена, настави у будућности. Ја сам одавно волео коње и фијакере и имао сам вољу да „истерам жељу“, а коње и фијакер имам пет-шест година. И ја сам био на оваквим манифестацијама код својих колега, а то ћемо наставити и убудуће, рекао је Вељковић.

Своје разигране, племените љубимце и кићене фијакере потерали су Сираковом Иван Аврамовић, Друговац код Смедерева, Горан Петровић, Трњане, Топлица Ивановић, Кобиље, Саша Вељковић, Лучица, Срећко Степић и Никола Драгомировић, Божевац, Никола Ђурђев, Баваниште, Драгомир Јеремијић и Драги Милошевић, Смољинац, и Ненад Живковић, Касидол.

Организатор је фијакеристима доделио пехаре и признања у знак захвалности за учешће и показану љубав према најплеменитијој животињи, коњу, а захвалница је уручена и Општини.

Била је то још једна потврда да коњарство, без обзира на труд и цену, није напуштено, али и да и коњи и фијакери буде носталгију за неким, добрим старим временима.

Share.

Comments are closed.

Skip to content