2021-01-19T10:07:05+01:00 18. јануара, 2021. 12:49 |

У школама: Почело друго полугодиште

После једномесечног распуста, друго полугодиште за ученике основних и средњих школа почело је данас. Настава се одвија по моделу који је прописало Министарство просвете на почетку текуће школске године, 1. септембра. Министарство је пре почетка другог полугодишта послало обавештење основним и средњим школама и поново проследило стручна упутства за организацију и реализацију образовно – васпитног процеса, које је Кризни штаб усвојио 11. августа 2020. године.Од члана Градског већа задуженог за образовање Томице Стојановића сазнајемо да су на територији града Пожаревца све школе почеле са радом по комбинованом моделу, уз доследну примену епидемиолошких мера.

-Процењено је да нема препрека за наставак школске године и да ће настава бити организована по динамици каква је била на почетку ове школске године. Сви ученици и запослени у школама имају обавезу да поштују превентивне епидемиолошке мере које подразумевају ношење маски, одржавање физичке дистанце, дезинфекцију руку и обуће при уласку у школу, каже Стојановић.

    Горан Сегер

Председник Актива директора основних школа Града Пожаревца Горан Сегер објаснио је на који начин ће се одвијати настава на почетку другог полугодишта.

– Према овим упутствима, млађи основци од првог до четвртог разреда похађаће наставу свакодневно у школи у мањим групама, док ће старији основци пратити наставу по комбинованом моделу. Одељење се дели у две групе, једна група иде понедељком, средом и петком, а друга уторком и четвртком, а наредне недеље се ротирају. Што се тиче средњошколаца, они једне седмице иду у школу, а друге уче од куће, на даљину, истиче Горан Сегер.

                                        Ребалансом новац и школама

Томица Стојановић

Члан Градског већа задужен за образовање Томица Стојановић истакао је да је локална самоуправа свим школама обезбедила неопходна дезинфекциона средства и заштитне маске за несметано одвијање наставе. Школе ће добити и новчана средства за неопходне радове у објектима.

– Након првог ребаланса школама ће бити усмерена већа финансијска средства како би извршиле извесне корекције унутар самих објеката. У каснијем делу године са приливом буџета радиће се одређене капиталне инвестиције. Током зимског распуста извршене су адаптације појединих школских објеката, како би у потпуности били спремни за почетак другог полугодишта. Ових дана одржан је припремни састанак на коме су представници локалне самоуправе директорима школа детаљно образложили реализацију буџета у наредном периоду, закључио је Стојановић.

                                                                                                            Д.Динић