ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ СА ДОМОМ УЧЕНИКА „СОЊА МАРИНКОВИЋ“ У ПОЖАРЕВЦУ

 

Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пожаревцу обележила је Дан школе и 146 година постојања. Свечаној академији присуствовао је велики број званица, међу њима Александар Ђокић, начелник Браничевског управног округа, мр Велиша Јоксимовић, руководилац Школске управе Пожаревац, Милић Јовановић, заменик председника Скупштине града Пожаревца, Весна Пејић, члан Градског већа као и представници других локалних самоуправа Браничевског округа, Браничевске епархије СПЦ, Војске Србије и Полиције, Школског одбора и Савета родитеља, директори основних и средњих школа, јавних предузећа и установа, професори, ученици и њихови родитељи. Гости Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ поводом Дана школе су били и директор Дмитар Горгев и наставници Пољопривредне школе из Струмице у Македонији.

                                    Јубиларне награде                                                                                                           

 Директор Видоје Вукашиновић уручио је на свечаној академији јубиларне награде запосленима који су у школи провели 10, 20, 30 и 35 година. Награђени су:  Зорица Вујасиновић, Тамара Шкорић, Драгана Момировић, Марина Перић, Слободан Стојићевић, Нада Јелић, Драган Ристић, Љубомир Миленковић, Драган Опачић, Новица Здравковић, Миланче Јовановић, Братислава Милосављевић, Ратка Пауновић, Ратко Цветковић, Ратибор Станојевић и Маргита Милић. После 35 година рада у заслужену пензију отишла је и професорка географије Калина Петровић, која се пригодним речима захвалила  у име награђених.

 

            Директор Пољопривредне школе, Видоје Вукашиновић, подсетио је на академији,  на 10. октобар 1872. године када је почела са радом тада највиша образовна установа у области пољопривреде и шумарства у Србији. Ова школа, са повременим прекидима, због ратних и других околности ради све до данас. Ипак, један датум директор је означио као преломну:

            -У савременом раду наше установе прекретницу представља 1996. година када је променила свој статус и постала школа са домом ученика. Од тада носи садашњи назив и једна је од бољих средњих стручних школа у Србији. Данас школујемо 400 редовних ученика у 18 одељења за 8 образовних профила у области пољопривреде, ветерине, хортикултуре и прераде хране. У школи је 113 запослених од којих су 62 професора, васпитача и стручних сарадника. Школа је опремљена за квалитетно извођење теоријске наставе у савременим условима. Практична настава се реализује на школској економији која располаже са 80 хектара земљишта од чега су 52 – обрадива. Поседује потребне објекте за сточарство, ветеринарску амбуланту, пекару, радионицу за прераду воћа и поврћа, пластенике, системе за наводњавање, машинску радионицу и потребну пољопривредну механизацију. Дом ученика, капацитета 177 места, пружа висок стандард смештаја и исхране. У двориштима школе и дома постоје добро уређени паркови, који представљају пријатан амбијент за ученике и запослене. Школа располаже фискултурном салом и уређеним спортским теренима како у школи тако и у дому.

            Ипак, у школи су најважнији ђаци, додао је директор Вукашиновић:

            -Осим материјално техничких услова које смо достигли, можемо се похвалити да су многи наши ученици постали познати доктори наука, инжењери, ветеринари, лекари, професори, директори предузећа и института, привредници, добри домаћини. Ови људи су наша најбоља потврда доброг рада.

            Да је настава у школи квалитетна потврђује управо успех ученик, и то не само кроз оцене, већ и запажене резултате на републичким такмичењима, такмичењима ученика домова средњих школа и спортским такмичењима. Давид Милошевић, ученик првог разреда освојио је друго место на Републичком такмичењу из математике за ученике пољопривредних школа, Драгана Чепенковић је на међународном такмичењу из хортикултуре у Естонији освојила четврто место, Александра Јовић је освојила прво место у шаху на „домијади“, док је одбојкашка екипа ученика Дома Пољопривредне школе заузела друго место, такође на републичком нивоу.

                                     Оснивач и први професор

            Поводом Дана школе за ученике и госте из Македоније приређен је концерт недавно награђеног хора „Одјек“ Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца. Иначе,  рецитаторско – музички програм за свечану академију одржану 10. октобра припремили су ученици школе, као и изложбу својих производа.

            Тог дана одржани су презентација и предавање под називом „Трају дела великана до данашњих дана – др Ђорђе Радић“. О оснивачу и професору Земљоделско – шумарске школе у Пожаревцу, првом доктору пољопривредних наука у Србији, Ђорђу Радићу, говорила је Мирјана Савић, виши кустос историчар Народног музеја у Краљеву.

            Одличним успехом претходну школску годину завршио је 61 ученик и сви они су поводом Дана школе награђени.

            Пољопривредна школа са домом ученика „Соња Маринковић“ реализује и низ пројеката кроз наставне и ваннаставне активности.

            У овој образовној установи увек има планова за будућност, за побољшање материјалних и просторних услова рада. У току је доградња и проширење капацитета Дома на Тулби, сређивање старе школске зграде као и неких  производних објеката на економији.

                                                                                                                                       Д. Д.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content