2021-02-14T23:33:56+01:00 14. фебруара, 2021. 23:33 |

У славу и част Светог Трифуна

Српска православна црква и верници обележили су данас Светог Трифуна Великомученика, чије се има слави у спомен Његовог страдања за хришћанску веру. Овај дан је, уз фамилијарне, механџијска и виноградарска слава, те 14. фебруара по новом календару (1. фебруара по старом) виноградари излазе у виноград да орежу неколико чокота лозе и полију их вином уз веру да ће грожђе добро родити.Поштујући традицију у Србији да на овај дан почиње резидба винове лозе,  Његово преосвештенство епископ пожаревачко – браничевски Игнатије Мидић у присуству свештенства благосиљао је виноград Винарије Амбелос манастира Копорин за нови род и ново вино

– У славу и част Светог Трифуна, призван је Божији благослов и надамо се да ће нам Господ дати да ова година буде родна, нагласио је владика Игнатије осветивши младо вино и узневши молитву за родну годину.

Према хришћанском учењу, Свети мученик Трифун, рођен у селу Кампсади у Фригији (античка регија у средишњој Анадолији – данашња Турска),  током живота је својим делима и проповеди попут осталих Христових великомученика, штитио брачну љубав, нераскидивост брачног завета и верност која је благословена од Бога, а својим исцелитељским моћима помогао је болесној кћери римског цара Гордијана. Но, доласком цара Декије на римски престо,  почиње невиђен прогон хришћана те због вере, пропагирања и љубави према Христу, Трифун бива мучен а 250. године убијен. Сахрањен је у родном селу Кампсада.

Народно предање вели да је Свети Трифун чувар биља и брани га од штеточина, а винограде од скакаваца, гусеница и осталих инсеката. У неким крајевима Србије постоји веровање да се 14. фебруара лагано буди природа и најузвишеније осећање међу људима – љубав. Такође уколико на Дан Светог Трифуна Великомученика пада киша, година ће бити родна а ако је дан ведар година ће бити сушна и неродна.

Текст и снимци: Влада Винкић