Пожаревачки уметници оплеменили „Боемске ноћи“ у Српској Црњи

Настављајући сарадњу градова које везује име нашег песника и сликара Ђуре Јакшића, Центар за културу Пожаревац остaвио је траг и на овогодишњим тринаестим  “Боемским ноћима” у Српској Црњи. Наиме, минулог викенда у родном месту великог уметника, у оквиру бројних садржаја традиционалне културне манифестације, представили су се Женска певачка група „Градског ансамбла народних игара и песама Пожаревац“ као и ствараоци окупљени око Књижевног клуба „Браничево“. Подсећања ради, „Боемске ноћи” одржавају се после традиционалних “Липарских вечери”,  са циљем да допринесу успомени на Јакшића који је рођен у Срској Црњи познатој и као Ђурина варош.

         Част да отвори манифестацију у дворишту родне куће и музеја  Ђуре Јакшића  припала је Женској певачкој групи „ГАНИП“-а, која је  под руководством  професорке Љубице Миладиновић, извела део свог репертоара. Вредно је поменути да је за ову прилику  професор Илија Рајковића приредио   песму Ђуре Јакшића “Кроз поноћ нему” у аранжману за четвороглас коју  је такође извела Женска певачка група „ГАНИП“-а.

             Другог дана  манифестације „Боемске ноћи“,  у дворишту родне куће Ђуре Јакшића,  наступили су песници Књижевног  клуба “Браничево”. Пред великим бројем окупљених поштовалаца дела уваженог српског песника који је део живота провео у Пожаревцу, своје стихове казивали су Рада Пејић, Марина Васић, Драгиша Живадиновић, Рада Несторов као и Драган Бишевац.

В.Винкић

Фото: Б.Николић

Share.

Comments are closed.

Skip to content