2018-11-16T20:56:42+01:00 16. новембра, 2018. 20:56 |

У славу Великог рата и Колубарске битке

ОБЕЛЕЖЕН 16. НОВЕМБАР, ДАН ЦЕНТРА ЗА ОБУКУ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ У ПОЖАРЕВЦУ

Постројавањем јединица и дефилеом припадника Центра за обуку копнене војске у Касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ обележен је 16. новембар, Дан Центра за обуку копнене војске у Пожаревцу, Дана рода пешадије и Дана вида копнене војске.

            Командант Центра, пуковник Милован Васић је истакао да ове године цео слободарски свет слави стоту годишњицу победе у Великом рату, у коме су српска војска и народ положили огромне жртве.  Прве и одлучујуће победе у том рату биле су оне које су извојевали српски војник и српски сељак. Једна од најсјајнијих победа свакако је Колубарска битка у чији помен се обележава Дан копнене војске, рода пешадије и Центра за обуку копнене војске.

            -Центар за обуку копнене војске пример је професионалног и часног извршавања задатака и сви припадници Центра имају чиме да се поносе. У времену између два празника реализовали смо све постављене. Обучили смо 694 војника на служењу војног рока, 180 професионалних војника, 226 полазника разних курсева и преко 500 лица из резервног састава. Реализовано је укупно 377 гађања и вежби са бојним минско – експлозивним средствима са око 5.000 извршилаца. Унапредили смо услове за живот и рад и материјалну базу обуке у јединици. Захваљујући стручном, професионалном и мотивисаном кадру Центра, чија је основна функција реализација индивидуалне специјалистичке обуке, дали смо допринос квалитетној попуни свих јединица Војске Србије, закључио је пуковник Васић напоменувши да највећу вредност јединице представља њен људски потенцијал те да ће се у наредном периоду тежиште рада бити брига  и стално усавршавање кадрова ради достизања постављених стандарда.

                          Захвалнице заслужним појединцима, предузећима и установама

            У наставку свечаности командант Команде за обуку, генерал потпуковник Ђокица Петровић уручио је награде официрима, подофицирима и професионалним војницима који су остварили запажене резултате у протеклом периоду. Захвалнице заслужним појединцима, предузећима и установама доделио је командант Центра, пуковник Милован Васић. Присутни су имали прилику да се у оквиру тактичко – техничког збора упознају са делом опреме и наоружања који се користе у пожаревачком Центру за обуку копнене војске.

Свечаности су присуствовали начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић, председник Скупштине града Бојан Илић, заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић, представници општина Браничевског, Подунавског и Поморавског округа, цркве, МУП-а, судства, СУБНОР-а, удружења бораца ратова од 1914 – 1918. године и од 1991 – 1999. године, директори јавних предузећа и установа, предшколци, ученици и професори основних и средњих школа.

                                                                                                Д.Динић