У малоцрнићком целу Смољинац, на Велику Госпојину пригодном свечаношћу обележена је дестогодишњица манифестације „Дан борбе против беле куге“. Овом манифестацијом пропагира се повећање наталитета у Србији, односно одупирање негативном природном прираштају, а циљ организатора је да се укаже на чињеницу да је рађање једини начин изласка из демографске депресије.

Гости на манифестацији

Као и 2013. године манифестација је одржана у порти смољиначке цркве Светих петозарних мученика. Мотив иницијатора је да се упозори јавност на проблем опадања наталитета у стишком крају, такође и да се активност прошири на целу Србију. Један од циљева је и да се алармира држава да мерама подстицаја рађања и олакшицама при  подизању деце, стимулишу породице са више деце.

Из овог пројекта 2015. године настала је картица „Три плус“ са којом породице са троје и више деце могу добити одређени попуст у фирмама које су прихватиле да учествују у овој акцији.

Из програма

Идејни творац манифестације Саша  Стевић наглашава да је основна порука са ових и сличних скупова да се сви окренемо традиционалним породичним вредностима како би нас у будућности било више, јер будућност Србије је искључиво у рађању. О феномену „беле куге“ говорили су демограф из Крагујевца мр Биљана Спасић и декан Економског факултета у Крагујевцу проф. др Предраг Веселиновић.

У име општине Мало Црниће добродошлицу гостима пожелео је председник Малиша Антонијевић истакавши да се овом манифестацијом подиже глас о проблему са наталитетом и сврстава општина Мало Црниће у оне средине које се налазе у првој борбеној линији за то да нас буде више.

Ренато Хенц и Зорана Павић

У оквиру манифестације приређен је дечији маскенбал, а учествовали су и представници калиграфске радионице, УЛИС-а „Ђура Јакшић“ са својом ликовном колонијом, Удружење „Осми дан“, Мото клуб „Ватрени“. Химну „Боже правде“ извела је оперска дива Габријела Убавић Баумгартен, док су здравицу казивали Милија Радивојевић Баја, Новак Миљковић и Благица Милошевић. Стихове песама говорили су Јана Стевић и глумац Тихомир Станић, а наступили су и Ренато Хенц, Зорана Павић и Магични хор „Љиљани“ атељеа Маестро.

Поводом десетогодишњице „Дана борбе против беле куге“, један од иницијатора манифестације Драган Арсић уручио је повеље: водитељу РТС-а и аутору емисије „Задња кућа Србије” Милану Поповићу, представници УЛИС-а „Ђура Јакшић“ Снежани Милошевић, оперској диви Габријели Убавић Баумгартен, власнику агенције „Контоарист“ Владану Маргију Богдановићу, КУД-у „Михајловац“, власнику предузећа „Албертино“ Алберту Петровићу,  власнику фирме „Премијер“ Небојши Станимировићу, власнику СЗР „Врабац“ Горану Милановићу, Удружењу „Савез за живот“, демографу мр Биљани Спасић, самохраној мајци једанаесторо деце Маји Ковачевић, Општини Велико Градиште, Црвеном крсту Пожаревац, Покрету за децу „Три плус“. Повеље намењене игуману манастира Хиландар архимандриту Методију и братству Свете српске ларве манастира Хиландар примио је прослављени кошаркашки ас Дејан Томашевић.

Добитници признања

Свечности су присуствовали конзул за привреду при Уједињеним нацијама за Отворени Балкан Александар Михаиловић, председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић, председница Скупштине општине Мало Црниће Горанка Стевић, начелница Општинске управе Велико Градиште Сања Стојадиновић.

                                                                                                Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content