2020-07-21T13:07:57+02:00 21. јула, 2020. 13:07 |

У Старом Костолцу:Прослављена рударска слава

Рударска слава Свети Прокопије прослављена је данас у цркви Светог Ђорђа у Старом Костолцу. Свети Прокопије је по хришћанском православном календару непокретан празник и увек пада 21. јула. Домаћин овогодишње славе Хаџи Саша Миладиновић, први багериста на другом БТО систему предао је, по обичају, колач наредном домаћину, Златку Јевтићу, багеристи на првом БТО систему. Резање славског колача обавио је протојереј Петар Ражић.

Честитајући славу Светог Прокопија радницима Површинског копа Дрмно и уопште свим рударима у нашој земљи, председник Синдиката Копова Костолац Данијел Радосављевић им је пожелео да их овај светац чува на послу свих 365 дана у години.

-Давне 1903. године у Сењском руднику на данашњи дан настрадала је читава смена рудара и недуго затим кренуло се са изградњом цркве Светог Прокопија у том месту. Исте године 6. августа рудари су организовали штрајк због те несреће и од тада су почели да се празнују и Свети Прокопије као слава рудара и 6. август као Дан рудара. Мислим да је време да држава нађе за сходно да кроз Народну скупштину установи јединствен датум и да рударску славу прослављају сви рудари широм Србије, казао је Радосављевић.

Председник Синдиката Копа Дрмно Жељко Војиновић навео је да је овогодишња прослава организована скромније у односу на претходне године услед специфичних околности изазваних пандемијом вируса корона. Он је свим колегама на Копу Дрмну и свим рударима у Србији и њиховим породицама пожелео да што лакше преброде ово тешко време и да у здрављу и весељу дочекују сваки наредни празник.

                                                                                                                     Д.Динић