2018-09-29T13:05:10+02:00 29. септембра, 2018. 10:21 |

У СУСРЕТ IX „ДАНИМА СЛОБОДАНА СТОЈАНОВИЋА“

Најбоља драма „Сузе Светог Лаврентија“ Николе Станишића

На овогодишњем Конкурсу за драмски текст, који носи име једног од најпознатијих српских драмских писаца Слободана Стојановића, припала је Николи Станишићу. Наиме, у оквиру традиционалне, девете по реду манифестације „Дани Слободана Сојановића“, Народна библиотека „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу расписала је конкурс за најбољи  савремени позоришни драмски текст, на који је приспело 54 рада.  Жири кога су чинили председница Драгана Бошковић, театролог   и чланови  Срђан Кољевић, редитељ, професор ФДУ и Вукица Стругар, новинарка на сектору Позориште Редакције за културу „Новости“, једногласно је донео одлуку да се награда „Слободан Стојановић“ додели тексту под насловом „Сузе Светог Лаврентија“, под шифром „Киша метеора“ аутора Николе Станишића из Вршца.

Како је у образложењу, између осталог речено, сам списак лица, која ће учествовати у радњи фантазмагорије „Сузе Светог Лаврентија“ ,указује да ће се драмска радња умножити у неколико димензија. Аутор овог занимљивог текста, који се догађа на Вршачком брегу, данас, вешто уводи у хипнотичку сеансу, што ћемо дознати на крају, реалистичну причу о двоје младих, који, током драме, мењају позиције и односе и откривају низ мотива, као што су кривица, казна, љубав, родитељство,покајање… Писан добрим драмским дијалогом, специфичним језиком, с обзиром на оностраност, са којом рачуна, овај текст је, сматра жири, најближи поетици, коју је стварао, неговао и поклањао својим гледаоцима и читаоцима сам Слободан Стојановић, писац са ретким даром за поетско и емотивно драмско писмо. Жири изражава велико задовољство, што је на овогодишњи Конкурс приспело тако много добрих драмских дела, што говори о томе да би било неопходно да се драмски текст, награђен Наградом „Слободан Стојановић“ постави и на позоришну сцену.

Додела Повеље и новчаног износа од 50.000 динара аутору Станишићу биће додељена  12. октобра, на Манифестацији „Дани Слободана Стојановића“ у просторијама Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу.

В.Винкић