У београдском позоришту „Пинокио“ ових дана увелико се приводе крају припреме за представу „Пут великана“ која ће премијерно бити изведена на Великој сцени Центра за културу Пожаревац 28. децембра у 20,00 часова. Под рефлектором препознајемо Миливоја Живановића, Жанку Стокић, Љубинку Бобић, већ остарелог Бранислава Нушића. Миливоје  својим специфичним гласом скоро шапатом нешто говори Жанки, мала тишина, она прасне у смех који очигледно није део сцене и – ето паузе за глумце.

Соња Кнежевић, Бошко Пулетић, Весна Станковић, Лепомир Ивковић и Тијана Вишковић

„Пут великана“ је представа која драматуршким нитима хладног јануарског дана 1938.године везује громаде српског позоришта: великог Живановића, вансеријски талентовалу али приватно несрећну Жанку, горостасну Љубинку и ингениозног Нушића чији је један од чворића Јаворка Димитријевић из Смољинца која вечито камчи нову улогу. Паузу користимо не би ли од драмских уметника Весне Станковић и Лепомира Ивковића сазнали који детаљ више.

В.Станковић

– Прича се одиграва дан пред смрт Бранислава Нушића када његови блиски пријатељи из света глуме долазе да га обиђу и орасположе. У његовој кући окупљају се Жанка Стокић, Миливоје Живановић, Јаворка Димитријевић, све глумци потекли из пожаревачког краја којима се придружује и Љубинка Бобић. А, где су глумци ту је прича, песма, шала, анегдоте, вино, па – и по нека препирка. Са једне стране: то је опроштај од великана, а са друге опроштај од златног времена, кад је позориште у Србији значило живот и више од живота, говори нам глумица Весна Станковић која се појављује у трострукој улози: као Жанка Стокић, драматург и редитељ овог комада.

 Л.Ивковић

– Чињеница је да комад има двоструки локалпатриотски дух: Сви ликови осим Љубинке су из ближег и даљег пожаревачког окружења, али смо и ми глумци потекли са простора који преко Стига води ка Хомољу: бака Бошка Пулетића је Пожаревљанка попут младе глумице Тијане Вишковић која тумачи Јаворку, Весна је из Медвеђице, малог места између Петровца и Жагубице, ја из Калишта. На крају крајева, и Нушић је годину дана био Пожаревљанин-али на правди Бога у овдашњем затвору.  То нам је дало посебан елан да градимо духовиту, забавну али и сетну сценску причу о једном времену пуном носталгије, зачињену урнебесним детаљима о ондашњем начину живота, али и драматичним судбинама ових великана, вели драмски уметник Лепомир Ивковић који носи захтеван лик Миливоја Живановића.

Детаљ са пробе: Жанка у Миливојевом загрљају, док Јаворка камчи улогу од Нушића

Како би шмек Пожаревца, Стига и Хомоља био употпуњен, музички пасажи позајмљени су од Властимира Павловића Царевца, а једин лик који географски није везан за поменуте топониме је Љубинка Бобић коју глуми рођена Београђанка Соња Кнежевић. Остале улоге су се некако саме уклопиле: Миливоје Живановић – Лепомир Ивковић Бранислав Нушић–Бошко Пулетић, Жанка Стокић–Весна Станковић, Јаворка  Димитријевић–Тијана Вишковић. Костимограф је Ивана Ристић, сценограф Драган Совиљ, текст Бошко Пулетић, драматизација и режија Весна Станковић.

Представа „Пут великана“ ради се у копродукцији Центра за културу Пожаревац, Града Пожаревца и удружења грађана „Артиста“, док ће након пожаревачке београдска премијера бити одржана у Позоришту „Славија“ 19. јануара, на дан када је 1938. године преминуо Бранислав Нушић.

Влада Винкић

Фото: Лична архива Весне Станковић

Share.

Comments are closed.

Skip to content