2016-12-16T03:21:50+01:00 22. марта, 2016. 09:14 |

У СУСРЕТ СВЕТСКОМ ДАНУ БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ : Излечива заразна болест

P3171286

Др Зорица Славковић

Светски дан борбе против туберкулозе обележава се сваке године 24. марта, са намером да скрене пажњу јавности да се и данас туберкулоза јавља епидемијски у већем делу света. Антитуберкулозни диспанзер Опште болнице Пожаревац ће се и ове године придружити светској кампањи обележавања под слоганом „Заједно против туберкулозе“.

Светска здравствена организација процењује да је 9,6 милиона људи оболело од туберкулозе у 2014. години у свету, од тога око милион деце, као и да је 1,5 милион људи умрло. Упркос свим достигнућима и чињеници да скоро сви случајеви могу бити излечени, ова болест је водећи узрок смрти од заразних болести у свету.

Тим поводом смо разговарали са начелницом Антитуберкулозног диспанзера др Зорицом Славковић, која је истакла да је туберкулоза заразна болест која се искључиво преноси са оболеле особе, где један нелечен пацијент у просеку око себе може да зарази од 12 до 14 особа.

-Статистика говори да код нас у Браничевском округу из године у годину број оболелих варира, на 100 000 становника имамо око 23 оболеле особе, што значи да се уклапамо у програм контроле туберкулозе који је уведен 2005. године, где је циљ да на 100 000 становника број оболелих буде 16. У 2013. години смо имали 37 оболелих у целом Браничевском округу, да би 2014. године тај број био смањен на 19 особа, а у 2015. години порастао на 29 оболелих, истиче др Славковић.

Туберкулоза је болест која је излечива и након две до три недеље лечења постаје безопасна по околину.

-Ми водимо рачуна о томе да се прва два месеца пацијенти лече у болничким условима, а осталих четири или пет месеци у амбулантним условима. Просек лечења је од  шест до осам месеци у зависности од тога да ли је случај  новооткривен или је рецидив.

Мере предострожности и симптоми

Бацил туберкулозе се најчешће преноси  путем ваздуха. Др Славковић саветује како да се заштитимо и који су све симптоми ове болести.

– Што чешће проветравати просторије, хранити се здраво, одржавати имуни систем, јер туберкулозу неће добити свако ко је у контакту са оболелом особом, него особе које имају слаб имуни систем. Бацили туберкулозе су и сада свуда око нас, али то не значи да ће сви да се разболе. Деца се вакцинишу на рођењу и та вакцина би требала да штити до 10 година од заразе туберкулозом. Она најчешће захвата плућа, а може да захвати и остале органе. Имамо туберкулозу лимфних жлезди, плућне марамице, бубрега, гениталних органа. Код нас не постоје смртни случајеви и углавном је заступљена туберкулоза плућа, која се одлично излечи после шест месеци. Што се симптома тиче, они могу да буду општи и симптоми који су везани за орган који је захваћен туберкулозом. Општи симптоми су умор, малаксалост, лако повишена температура, кашаљ који траје дуже од три месеца, презнојавање, губитак на тежини и некад може да дође до искашљавања крви, уколико је то везано са плућима. Сви ти симптоми могу да трају дуже, а да се не обрати пажња. Из разлога што је ово заразна болест, треба трагати за оболелима и чим неко има неке од тих симптома и да они дуго трају, треба се обратити изабраном лекару, који након прегледа пацијента шаље на даљу дијагностику код нас. Дијагностика подразумева да се прво уради снимак плућа, који може али и не мора да буде дефинитиван налаз за коначну дијагнозу, а затим се ради испљувак на директну микроскопију. Ако је налаз позитиван, почињемо са лечењем. Ради се засејавање тог испљувка где долази до израстања бацила туберкулозе, што је поузданији налаз и можемо молекуларном идентификацијом да утврдимо о ком се бацилу ради, а самим тим може да се ради и тест резистенције, да се види да ли је тај бацил осетљив на постојећу терапију. Код особа код којих докажемо туберкулозу, радимо контакт са осталим члановима породице са којима оболела особа живи. По закону смо дужни да обезбедимо да сви чланови дођу на снимак плућа, истакла је др Славковић и додала да је јако важно да се болест на време открије како се неко из околине не би заразио.

 

И.В.