До 26. јуна, у Галерији Народног музеја Пожаревац, можете погледати изложбу  београдских уметника Оливере Гаврић Павић и Ивана Павића „MOSAIC IMAGE – мозаици, мозаички објекти и инсталације“.

Овај мозаички пројекат, чији је изложбени живот започео 2018. у Будви, у Пожаревцу  је представљен са 25 мозаика, уз пратећи материјал од девет плаката који приказују примену мозаика у екстеријеру и ентеријеру, уз појединачна објашњења радова и анализу уметничких опуса оба аутора.

Отварање изложбе пратило је предавање Оливере Гаврић Павић на тему „Мозаици социјалистичке Југославије“ и представљање њене књиге „Мозаик у Србији од 1950 -2015“, која је 2020. године допуњена новом, електронском публикацијом „Савремени мозаик у Србији“.

– Мозаичка уметност омогућава многа расположења, која комуницирају не само кроз тему, већ и материјале који се користе у делу. И Оливера и Иван уносе медитативну ноту кроз своје композиције направљених од природних материјала — сировог и тесаног камена, стаклене пасте, шкољки и делова лобање. Они своја вајарска и сликарска знања вешто спајају у мозаичке слике, рељефе и објекте сагледавајући их кроз тематске целине које чине: анималистички мотиви, апстракција инспирисана космосом и фигуративно сликарство“, рекла је Марина Радосављевић, виши кустос Народног музеја Пожаревац, представљајући уметнике приликом отварања изложбе.

Заједничке изложбе мозаика Оливере Гаврић Павић и Ивана Павића започете су још у оквиру рада Уметничке групе Аметист, која се бавила популаризацијом мозаика у периоду од 2001. до 2014. и која је у својим пројектима окупила и представила готово све уметнике-мозаичаре Србије, Црне Горе и Македоније.

Њихова сарадња потом је настављена у оквиру пројекта Мозаик праксис 2016. и 2017. који је на примеру дела три аутора разматрао све могућности мозаика као савременог начина изражавања и поставио основну класификацију: мозаик-слика, мозаик-рељеф и мозаик-скулптура. Раним губитком трећег излагача Драгана Васића, брачни пар Павић наставља изложбе мозаика у оквиру новог пројекта Mosaic Image (Мозаичка слика).

Оливера Гаврић Павић и Иван Павић дипломирали су и магистрирали на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку сликарства. Упоредо, Оливера је дипломирала на Факултету политичких наука у Београду, на одсеку новинарства, док је Иван специјализацију стекао на Националној школи лепих уметности у Паризу. Иза себе имају преко 40 самосталних изложби, Оливера 47, Иван 45, и преко 200 колективних изложби у земљи и иностранству. Оливера Гаврић Павић је аутор и 16 мозаичких композиција на сакралним објектима. Бави се ликовном критиком и члан је Међународног удружења уметничких критичара. Иван Павић, члан је више ликовних удружења, бави се и писањем, дела му се налазе у многим музејима и приватнима збиркама.

Р. Н.

Share.
Leave A Reply

Skip to content