2021-03-31T09:15:51+02:00 31. марта, 2021. 09:15 |

У току упис ђака првака

Упис за школску 2021/2022. годину ће се  обављати електронским путем на порталу еУправа. Родитељима је доступна услуга еЗаказивање термина за упис и тестирање будућих ђака. Та услуга требало би да омогући родитељима да са само једним одласком у школу заврше све у вези са уписом и тестирањем деце.Ове године у први разред крећу ученици који су рођени у периоду од 1. марта 2014. године до 1. марта 2015. године. Председник Актива директора основних школа града Пожаревца Горан Сегер подсетио је да је упис почео 22. марта и трајаће до 28. маја.

-Школе су у потпуности спремне и упис ученика у први разред Упис се обавља  електронским путем преко сајта еУправа. Потребно је попунити одређене податке како би се извршила регистрација, након чега родитељи или законски заступници детета бирају школу. Даља обавеза школе је да преузме сва потребна документа како би се ученици уписали у први разред. Школа ће преузети извод из матичне књиге рођених, уверење о пребивалишту, завршеном припремно-предшколском разреду, као и лекарско уверење, осим ако је уверење добијено од лекара из приватне праксе. У овом случају родитељ је у обавези да сам да донесе уверење, рекао је Сегер истакавши да су  сви заинтересовани родитељи  већ имали прилике да се упознају са школама јер су вртићи организовали дељење пропагандног материјала, што се показало као пример добре праксе. 

   Горан Сегер

-Након пријаве школа узвраћа информацију када ће деца бити испитана код педагога и психолога школе. Када родитељи буду доводили децу до школе, попуњаваће одређене податке, да ли су заинтереовани за дневни боравак, ужину… Све школе имају продужени боравак, а неке и целодневну наставу, што ће свакако помоћи родитељима који имају пословне обавезе, рекао је Сегер. 

Према његовим речима број деце  у припремно-предшколском програму  је мањи у односу на претходну годину, а са друге стране већи  број деце уписан је у књигу рођених. Пракса је показала да један број деце не иде у припремно-предшколски програм из одређених разлога.  

Горан Сегер очекује да све основне школе са територије града Пожаревца  упишу адекватан број ученика у први разред. Основна школа „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу, чији је и директор,  ове године имаће четири одељења првака, односно око 110 нових ученика.

И.Р.